Neděle 11. dubna 2021, svátek má Izabela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 11. dubna 2021 Izabela

Pečený guláš bez míchání pro začátečníky

Kdo dělá poctivý guláš, ten ví, že musíte vystihnout už správný stupeň opečení cibulky, neobejdete se ani bez vytrvalého míchání a následného správného okořenění a zahuštění. Ale recept na guláš bez míchání si žádá vaši přítomnost jen na pár minut. Nakrájet suroviny a zamíchat. To je vše.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 150 min

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    214 KCal

    10 %

    9 %

  • Energie

    895 KJ

    10 %

    9 %

  • Sacharidy

    9,6 g

    11 %

    10 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    35,6 g

    56 %

    52 %

  • Tuky

    3,1 g

    5 %

    4 %

  • nasycené

    1,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostky, cibulku na drobné kousky. V malém množství horké vody rozpustíme v hrnečku bujony a přidáme ostatní koření a nadrcený česnek. Důkladně rozmícháme.
  2. Maso a cibulku dáme do pekáče nebo zapékací mísy a přidáme koření a bujony. Zamícháme a dolijeme vodou tak, aby maso bylo jen lehce ponořené. Trochu se „zcvrkne“, takže omáčky bude opravdu dost.
  3. Misku či pekáč zakryjeme důkladně alobalem a dáme péct do trouby vyhřáté zhruba na 220 až 250 °C na 90 minut.
  4. Za celou hodinu a půl nedoléváme vodu, guláš nemícháme, ani z něj nesundáváme alobal, abychom nahlédli, co se pod ním děje.
  5. Hotový guláš nejlépe chutná s chlebem, těstovinami, rýží či knedlíkem.

Co je lepší než masox? Jednou za čas si uvařím silný hovězí vývar a zredukuji ho tak, aby po vychlazení skoro zželatinoval. Rozleji ho do plastové krabičky na vajíčka a zamrazím. Nalámu na kostičky a v sáčku ho mám v mrazničce kdykoliv k dispozici. Pak do pokrmu stačí přidat jeden nebo dva kusy a máte omáčku silnou „jako noha“.

Autor: ,

Podobné recepty

Grilovaný sýr halloumi se salátem z grilovaných cuket

Grilovat se nemusí jen maso. Zkuste lahodný sýr halloumi a k němu si dejte dokonale vyladěný salát...

Grilované karbanátky se zeleninovým salátem

Zlatavý čedar dodá těmto karbanátkům nejen barvu, ale také zajímavou chuť. Ve společnosti...

Grilované telecí závitky

Jednoduché jako facka a přitom nebesky dobré. Takové jsou roládkové špízy z telecího masa. Dijonská...

Domácí rybí prsty s bylinkami

Ofrňují se vaše děti nad rybou? Zkuste tuto variaci na klasické rybí prsty z obchodu, budou se...

Kachní prsa s červenou řepou

Dozlatova vypečená kachní prsíčka s pečenou zeleninou jsou skvělou volbou pro rodinný oběd i pro...

Zobrazit více