Středa 2. prosince 2020, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 2. prosince 2020 Blanka

Seno dodá masu unikátní chuť. Zkuste recepty našich předků

  0:25
Předkové pekli maso v seně. Zapomenutý postup je přitom jednoduchý a vykouzlí kulinářskou specialitu. Bioložka Jana Vlková pro týdeník 5plus2 poradila, jak vhodné seno sehnat.

Bioložka Jana Vlková vypěstuje ročně na své malé louce asi 10 kilogramů kulinárního sena. Nejraději ho používá při pečení masa s kostí. | foto: Josef Hora, 5plus2.cz

Říká se, že seno symbolizuje štěstí. Staré pořekadlo vzniklo před stovkami let, kdy hospodáři ručně kosili louky, aby měli dostatek krmiva pro dobytek během tuhé zimy.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Ve voňavém seně se také lehávalo a dokonce se dříve hojně používalo v kuchyni. Dnes tento zapomenutý um zná jen hrstka lidí. Jedním z nich je Jana Vlková, bioložka, která kulinární seno pěstuje v Suchdole na okraji Prahy.

„Když jsem před šesti lety poprvé zahlédla obrázek pokrmu vařeného v seně, rozhodla jsem se to vyzkoušet. Ta chuť mě absolutně a mile překvapila,“ říká.

Dnes nejčastěji peče v seně obyčejné kuře. „To byla první intuitivní volba. Po upečení v seně vznikne strašně zajímavé maso s unikátní vůní. Normálně dám kuře do pekáče, senem ho obalím, podestelu a nadestelu, osolím, zakryji pekáč poklicí a dám do trouby. Peču spíš déle a na nižší teplotu, třeba 3 až 4 hodiny,“ popisuje propagátorka jedlého kvítí oblíbený recept.

Seno lze před pečením i lehce navlhčit, ovšem u kuřete, které je samá voda, to nutné není. „Nebojte se, neshoří, alespoň mně se to nikdy nestalo,“ podotýká s úsměvem. 

Když je maso hotové, seno se vyhodí. „Lidé trávu prostě nemohou strávit, nemají na to vybavený žaludek potřebnými enzymy,“ dodává.

Dobroty pečené v seně

Bioložka Jana Vlková doporučuje několik receptů. V seně peče hlavně masa s kostí. „Specifickou vůni, kterou seno masu dá, poutá tuk. Když jsem v seně pekla třeba celer, aby si tuto techniku užili i vegetariáni, musela jsem ho na dva dny naložit do oleje, aby zelenina vůni upoutala,“ vysvětluje. 

Další možnost je připravit brambory v popelu. „Brambory se pečou v seně, a když je hotovo, tak se seno někde na bezpečném místě i s bramborami podpálí a pak už můžeme jíst. K tomu je skvělé ještě přidat třeba tvaroh,“ nabízí Jana Vlková recept vhodný i pro vegetariány. 

Hledejte kopretiny a jetel

Kulinární seno by mělo obsahovat co nejširší skladbu bylin. Vedle trav, z nichž jsou upřednostňovány zejména lipnice, jsou vhodné porosty s kopretinou, zvonkem, silenkou či jetelem. Usušené seno je možné vylepšit mateřídouškou a dobromyslí.

„V nížinách se musí sekat nejpozději do 15. června, na horách to může být i o něco později,“ vysvětluje s tím, že když se seče pozdě, tráva začne kvést a stává se příliš tuhou a nedobrou.

A kde kulinářské seno sehnat? „Na každou louku bych na něj nechodila, protože ne všude je druhová pestrost trav velká. Na druhou stranu seno z kdejaké horské louky bych se k vaření použít nebála.“

Fotogalerie

Sama na své malé louce ročně nasuší asi deset kilogramů. „Na jedno upečené kuře stačí přibližně 50 gramů sena, tedy asi litrový menší sáček. Ten prodávám zákazníkům za 59 korun. Víte, já ho seču srpem, suším ho pod střechou, seno je hodně kvalitní a je s ním dost práce,“ vysvětluje pro někoho možná překvapivou cenu.

„Nejraději ho používám v zimě. To totiž máte chuť pustit troubu, což teď v létě moc nedělám,“ říká.

Je libo vařit s popelem?

Seno se před sto a více lety často používalo i k uchování teploty potravin. Dále se v teplém seně třeba několik dní dovařovala šunka. Nebo se z něj dodnes dělá kulinární popel, který skvěle funguje například při konzervaci zrajících sýrů. „Kulinární popel vzniká tak, že ve speciální nádobě spálím seno a přebytky bylinek z loňského roku. Nesmí se do něj dostat hlína a nečistoty,“ vysvětluje.

A přidává jeden recept. „V obchodě koupím levný čerstvý tvarohový sýr, přes noc ho na ubrousku osuším, pak ho posypu popelem a vložím do hrnce se senem. Ten přikryji pokličkou, občas vyvětrám a sýr tam během tří týdnů krásně uzraje. Poté ho dám do lednice, kde se proces zrání zastaví. Tam sýr vydrží další týdny,“ uzavírá zahradnice, která napsala několik knih o květinách a jejich rozmanité konzumaci.

Autor:
  • Nejčtenější

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Tři nemoci, které ohrožují mladé lidi s hektickým životem

Začínají často nenápadně, ale jejich následky mohou být fatální. Nemoci, které mladým lidem mohou vzít i život. Prvotní...

Influencer z Nigérie bude mít šest dětí. Každé s jinou ženou

Říká si Pretty Mike, pochází z Nigérie a zakládá si na tom, že má šest žen, které budou rodit téměř ve stejném termínu....

Vánoční sbírka: salto na trampolíně Filipovi nevyšlo, potřebuje naši pomoc

Jediný moment obrátil sedmnáctiletému Filipovi život naruby. I když deset let skákal parkur a salta metal kudy chodil,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Legíny jsou pohodlné, ale zatraceně zrádné. Oblékejte je proto opatrně

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Některé z nás ovšem jejich pohodlí natolik propadly, že...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Teplý kapustový salát s granátovým jablkem

Zelenina je pro naše zdraví klíčová, proto bychom si ji měli dopřávat každý den. Teď v chladném počasí je ideální si ji...

Tagliatelle s lososem

Losos je skvělou a velmi zdravou rybou, kterou byste měli pravidelně zařadit do svého jídelníčku. Patří mezi nejlepší...

Soutěž o myčku má třetího vítěze. Poslal snímek, jak vaří podle pejska a kočičky

Třetí a poslední kolo fotografické soutěže pro čtenářky a čtenáře iDNES.cz Tady šéfuju já! zná svého vítěze, který...

Začínáme péct na Vánoce. Perníčky měkké i ty, které potřebují odležet

Perníčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Milují je dospělí i děti, které rády pomáhají i při...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Tři nemoci, které ohrožují mladé lidi s hektickým životem

Začínají často nenápadně, ale jejich následky mohou být fatální. Nemoci, které mladým lidem mohou vzít i život. Prvotní...