Litý jablečný perník
Ingredience:
- 2 jablka + na ozdobu
- 125 ml rostlinného oleje
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 180 g celozrnné žitné mouky
- 270 g celozrnné pšeničné mouky
- 90 g hladké pohankové mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 180 g třtinového cukru
- 50 g hořké čokolády
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Olej nalijeme do mísy, přidáme mléko a přimícháme rozšlehaná vejce.
- Všechny druhy mouky promícháme s práškem do pečiva, sodou a kakaem. Pak je postupně prosijeme do mísy s tekutými surovinami. Přisypeme cukr a nakonec do těsta zapracujeme kousky jablek.
- Na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
- Čokoládu nastrouháme a nasypeme ji na ještě horký perník. Před podáváním můžeme dozdobit kousky čerstvého jablka.
Jablečné koláčky
Ingredience:
- 750 g jablek
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 3 vejce
- 80 g medu
- špetka soli
- 110 g hladké celozrnné mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 60 g bílého jogurtu
- med na potření
Pracovní postup:
- Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Pokapeme je citronovou šťávou.
- Vejce vyšleháme s medem a špetkou soli do pevné pěny. Mouku prosejeme s kypřicím práškem po částech do pěny. Nakonec zapracujeme jogurt a citronovou kůru.
- Formičky vyložíme pečicím papírem, rozdělíme těsto, aby formičky byly do 3/4 plné. Nakonec poklademe jablky, které potřeme lehce nahřátým medem. Pečeme v předehřáté troubě při 165 °C asi 40 minut.
Celozrnná bábovka s mákem
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné žitné mouky
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek krupicového cukru
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku bílého jogurtu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- tuk, hrubá mouka a mletý mák na formu
Pracovní postup:
Může vás zajímat: Zrnko obilí má tři části: obal (otrubu), klíček a moučné jádro (endosperm). Celozrnné mouky obsahují všechny tři složky zrna. Dříve se jiné než celozrnné mouky nemlely, jejich trvanlivost je ale kratší než u mouky necelozrnné. Tuky obsažené v klíčku mohou žluknout, proto se doporučuje teplota skladování pouze do 15-18 °C. Celozrnná mouka na sebe váže více tekutiny, takže jí můžete přidat o něco více než obvykle. Zdroj: www.babiccinavolba.cz |
- V jedné nádobě smícháme obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a citronovou kůru. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem a máslem. Poté přidáme i jogurt a citronovou šťávu. Obě části smícháme dohromady a vypracujeme v hladké těsto.
- Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1. Těsto vlijeme do formy a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je bábovka hotová. Případně pečeme déle.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnout. Pak ji vyklopíme a necháme vychladnout.
Tip: Pokud se vyklopení nedaří, zkuste formu zvenku přikrýt utěrkou namočenou v ledové vodě.
Celozrnná pizza
Ingredience:
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 350 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 15 g čerstvého droždí
- rajčatová omáčka, sýr, šunka a bazalka na ozdobení pizzy
Pracovní postup:
Netradiční zbraně na posílení imunity: celozrnné pečivo, ořechy i brambory |
- Mouku nasypeme do mísy spolu se solí, přidáme vodu, cukr, olej a rozdrobené droždí. Vypracujeme hladké těsto a to necháme přikryté kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 až 3 díly podle požadované velikosti výsledné pizzy a z každého vyválíme tenkou placku.
- Tu přeneseme na pečicím papírem vyložený plech, potřeme rajčatovou omáčkou (kraje necháme suché) a ozdobíme.
- Pečem při 220 °C asi 10 minut nebo dokud nebudou okraje zlatavé.