Doporučujeme

Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

  • 0
Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár století. Naši prapředkové totiž při pečení používali mouku celozrnnou a výživoví poradci radí opět se k tomuto zvyku vrátit. Je totiž bohatší na živiny a zdravější.
Litý celozrnný jablečný perník

Litý jablečný perník

Ingredience:

  • 2 jablka + na ozdobu
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 180 g celozrnné žitné mouky
  • 270 g celozrnné pšeničné mouky
  • 90 g hladké pohankové mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 180 g třtinového cukru
  • 50 g hořké čokolády

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Olej nalijeme do mísy, přidáme mléko a přimícháme rozšlehaná vejce.
  2. Všechny druhy mouky promícháme s práškem do pečiva, sodou a kakaem. Pak je postupně prosijeme do mísy s tekutými surovinami. Přisypeme cukr a nakonec do těsta zapracujeme kousky jablek.
  3. Na plech s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. 
  4. Čokoládu nastrouháme a nasypeme ji na ještě horký perník. Před podáváním můžeme dozdobit kousky čerstvého jablka.
Jablečné koláčky

Jablečné koláčky

Ingredience:

  • 750 g jablek
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 3 vejce
  • 80 g medu
  • špetka soli
  • 110 g hladké celozrnné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 60 g bílého jogurtu
  • med na potření

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Pokapeme je citronovou šťávou.
  2. Vejce vyšleháme s medem a špetkou soli do pevné pěny. Mouku prosejeme s kypřicím práškem po částech do pěny. Nakonec zapracujeme jogurt a citronovou kůru.
  3. Formičky vyložíme pečicím papírem, rozdělíme těsto, aby formičky byly do 3/4 plné. Nakonec poklademe jablky, které potřeme lehce nahřátým medem. Pečeme v předehřáté troubě při 165 °C asi 40 minut.
Celozrnná bábovka s mákem

Celozrnná bábovka s mákem

Ingredience:

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky  
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky  
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku bílého jogurtu
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • tuk, hrubá mouka a mletý mák na formu

Pracovní postup:

Může vás zajímat:

Zrnko obilí má tři části: obal (otrubu), klíček a moučné jádro (endosperm). Celozrnné mouky obsahují všechny tři složky zrna.

Dříve se jiné než celozrnné mouky nemlely, jejich trvanlivost je ale kratší než u mouky necelozrnné. Tuky obsažené v klíčku mohou žluknout, proto se doporučuje teplota skladování pouze do 15-18 °C.

Celozrnná mouka na sebe váže více tekutiny, takže jí můžete přidat o něco více než obvykle. 

Zdroj: www.babiccinavolba.cz

  1. V jedné nádobě smícháme obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a citronovou kůru. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem a máslem. Poté přidáme i jogurt a citronovou šťávu. Obě části smícháme dohromady a vypracujeme v hladké těsto.
  2. Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1. Těsto vlijeme do formy a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je bábovka hotová. Případně pečeme déle.
  3. Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnout. Pak ji vyklopíme a necháme vychladnout. 

Tip: Pokud se vyklopení nedaří, zkuste formu zvenku přikrýt utěrkou namočenou v ledové vodě.

Celozrnná pizza

Celozrnná pizza

Ingredience:

  • 500 g celozrnné pšeničné mouky  
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 350 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • rajčatová omáčka, sýr, šunka a bazalka na ozdobení pizzy  

Pracovní postup:

Netradiční zbraně na posílení imunity: celozrnné pečivo, ořechy i brambory

  1. Mouku nasypeme do mísy spolu se solí, přidáme vodu, cukr, olej a rozdrobené droždí. Vypracujeme hladké těsto a to necháme přikryté kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 až 3 díly podle požadované velikosti výsledné pizzy a z každého vyválíme tenkou placku.
  3. Tu přeneseme na pečicím papírem vyložený plech, potřeme rajčatovou omáčkou (kraje necháme suché) a ozdobíme.
  4. Pečem při 220 °C asi 10 minut nebo dokud nebudou okraje zlatavé.
,
  • Vybrali jsme pro Vás