Pečená jehněčí kýta s čočkou a mrkvičkami

Pochutnejte si na svátečním pokrmu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 110 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    728 KCal

    33 %

    30 %

  • Energie

    3046 KJ

    33 %

    30 %

  • Sacharidy

    26,6 g

    30 %

    27 %

  • Vláknina

    14,2 g

    47 %

    47 %

  • Bílkoviny

    57,0 g

    90 %

    84 %

  • Tuky

    40,5 g

    62 %

    58 %

  • nasycené

    15,2 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Jehněčí kýtu očistíme. Slaninu nakrájíme na špalíčky a maso jimi prošpikujeme. Osolíme ho a posypeme drceným pepřem. Na maso položíme snítku tymiánu a rozmarýnu, pevně ho svážeme provázkem a vložíme do pekáčku.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a přidáme k masu. Maso pokapeme olivovým olejem a podlijeme trochou vody. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a zvolna pečeme doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme. Ke konci pečení zvýšíme teplotu, maso odklopíme a dopečeme dozlatova.
  3. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme najemno. Mrkvičky dobře očistíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibulku orestujeme. Přidáme celé mrkvičky, podlijeme trochou vody a krátce podusíme.
  4. Když začnou mrkvičky měknout, přidáme červenou čočku a přilijeme trochou vody. Dochutíme solí a pepřem a pod pokličkou dovaříme doměkka. Jehněčí kýtu zbavíme provázku a nakrájíme na plátky. Přelijeme ji omáčkou a podáváme s dušenou zeleninou. Ozdobíme jarní cibulkou.
Autor:

Podobné recepty

Jelení Wellington s rybízovou omáčkou

Slavnostní pokrm, který stojí za ochutnání. Podívejte se do galerie krok za krokem, jak na to.

Penne alla puttanesca

Tradiční neapolský barevný recept vás bude bavit.

Caesar wrap s kuřecím masem

Jestli vám chutná legendární Caesar salát, pak musíte vyzkoušet tyto jednoduché a lahodné sendviče.

Karamelizovaný bůček

Tento recept je skvělým tipem pro milovníky asijské kuchyně.

Vepřový vrabec se špenátem

Oblíbené jídlo, které bude chutnat celé rodině.