Úterý 2. března 2021, svátek má Anežka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. března 2021 Anežka

Paštiky: raději než kupované vyzkoušejte domácí

  0:22
Staňte se na chvilku kuchařkou ,Dobromilou‘ a vyzkoušejte naše recepty na domácí paštiky.

Paštika z kuřecích jater se žampiony | foto: In Images

Vepřové paštičky v listovém těstě

PRO 4 OSOBY

Příprava: 35 minut + 20 minut pečení

*400 g vepřového jemně mletého masa
*sůl a mletý pepř
*1/2 lžičky kmínu
*1 lžíce červeného vína
*80 ml smetany 33%
*100 g anglické slaniny
*1-2 lžíce jemné strouhanky
*400 g listového těsta
*vejce na potření těsta
*rajčata k podávání

1. Mleté maso rozmixujeme najemno v robotu společně se solí, pepřem a kmínem, ochutíme vínem a postupně přiléváme studenou smetanu. Nakonec vmícháme najemno nakrájenou anglickou slaninu. Masovou směs rozdělíme na 12-16 stejných dílů a vytvarujeme z nich kuličky nebo válečky.

2. Těsto rozválíme na plát o síle asi 2 mm, rozkrájíme ho na čtverce podle počtu masových kuliček a těsto poprášíme strouhankou, na každý díl těsta položíme kousek masové směsi, zabalíme ho do těsta a vytvarujeme válečky. Každý kousek propícháme svrchu špejlí nebo do těsta uděláme otvor, aby mohla unikat pára. Paštičky rozmístíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

3. Pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut při 200 stupních, podle velikosti. Podáváme teplé nebo studené s rajčaty či jinou zeleninou.


Co jste o nich nevěděli...

Nejpopulárnější je paštika určitě u Francouzů, místní kuchaři totiž dovedli tento pokrm k naprosté dokonalosti. Původ názvu najdeme ale, kdo by to řekl, u Italů. Název paštika (německy Pastete, francouzsky paté) totiž pochází z italského označení těsta - pasta.

Na samém vrcholu obliby labužníků celého světa stojí rozhodně delikatesy z husích či kachních jater. Jejich vynález se připisuje štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi. Díky jeho paštikám, připravovaným z tučných jater překrmovaných hus, je už od 18. století Štrasburk považován za Mekku těchto pochoutek.


Šunková terina

PRO 4 OSOBY

Příprava: 45 minut + doba na ztuhnutí

*300 g dušené šunky
*150 g másla
*150 ml smetany 33%
*sůl
*1 lžička sladké papriky
*velká hrst nesolených pistáciových oříšků
*trochu oleje na vymazání formy
*150 g parmské nebo jiné kvalitní šunky
*1 sáček práškové želatiny
*2-3 lžíce červeného vinného octa
*1 lžíce javorového sirupu
*2 snítky rozmarýnu
*3 lžíce červeného celého pepře

1. Šunku rozmixujeme nebo několikrát velmi jemně semeleme. Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně do něj zašleháme umletou šunku, smetanu, sladkou papriku a podle chuti sůl. Nakonec vmícháme nakrájené pistáciové oříšky.

2. Keramickou nebo skleněnou formu vymažeme lehce olejem nebo vyložíme potravinovou fólií. Část šunkové hmoty urovnáme do formy, poklademe plátky parmské šunky, opět potřeme částí směsi, pokryjeme šunkou a doplníme zbylou šunkovou pěnou. Povrch poklademe zbylou parmskou šunkou a dáme do chladu.

3. Podle návodu na obalu si připravíme želatinu, ochutíme ji vinným octem, solí, javorovým sirupem, vmícháme jehličky tymiánu a červený pepř. Částečně zchladlým, ale tekutým aspikem přelijeme povrch teriny a necháme v chladu ztuhnout.


TIP
Místo parmské šunky na prokládání šunkové pěny použijte jakoukoliv vaši oblíbenou šunku, předem ji můžete lehce opéct pod grilem nebo nasucho na pánvi.


Paštika z kuřecích jater se žampiony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení

*300 g kuřecích jater
*150 g slaniny
*sůl a mletý bílý pepř
*2 lžičky paštikového koření
*100 ml smetany 33%
*1 vejce
*1 lžíce koňaku
*1 lžíce dezertního vína nebo sherry
*2 lžíce sterilovaných žampionů
*2 lžíce pokrájených černých oliv
*máslo na vymazání formy
*1 sáček práškové želatiny na zalití hotové paštiky *citron k podávání

1. Předehřejeme si troubu na 100-150 stupňů. Omytá a očištěná drůbeží játra naškrábeme nebo jemně umeleme a oddělíme blanky. Uškrabaná játra promícháme s velmi jemně pokrájenou slaninou, solí, pepřem, paštikovým kořením, chlazenou smetanou, koňakem, vínem a dobře vymícháme. Nakonec přidáme jemně pokrájené žampiony a olivy.

2. Paštikovou nebo jinou vhodnou formu vymažeme máslem nebo sádlem, naplníme ji paštikovou směsí a uhladíme povrch. Formu vložíme do nádoby s vodou tak, aby voda sahala maximálně asi do tří čtvrtin formy, a pečeme v předehřáté troubě přikryté poklicí ve vodní lázni asi jednu až jednu a půl hodiny. Ke konci pečení můžeme špičkou ostrého nože zkusit uprostřed paštiky, je-li upečená. Hotová paštika má být ve středu růžová. Vyjmeme ji s formou z vodní lázně a necháme vychladnout.

3. Povrch studené paštiky můžeme zalít trochou ochucené želatiny, kterou připravíme podle návodu na obalu, a nechat ji vychladit. Paštiku podáváme po úplném vychlazení nakrájenou na plátky s měsíčky citronu a pečivem.

Masový koláč

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 45 minut pečení

*200 g kuřecích prsou
*200 g krůtích prsou
*400 g šunky od kosti
*1 cibule
*4 lžíce másla
*sůl a barevný pepř
*2 lžíce koňaku
*2 lžíce bílého vína
*2 lžíce citronové kůry
*1 lžíce tymiánu
*1 lžíce rozmarýnu
*4-6 lžic strouhanky
*2 vejce

Na těsto:
*200 g hladké mouky
*100 g másla
*špetka soli
*2-3 lžíce vody

1. Rychle zpracujeme mouku se ztuhlým máslem a solí a trochou studené vody. Vypracujeme těsto, rozválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím formu. Pruh těsta si necháme na přikrytí. Drůbeží maso nakrájíme na kousky, část prsíček na delší proužky. Šunku nebo uzené maso nakrájíme na kostky. Na rozehřátém másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran.

2. Přidáme šunku, koňak a bílé víno a společně prohřejeme. Stáhneme z ohně, vyjmeme větší proužky, vmícháme citronovou kůru, bylinky a strouhanku. Promícháme a necháme zchladnout. Do směsi zamícháme vejce a naplníme jí formu vyloženou těstem, uprostřed směsi podélně poklademe proužky kuřecích prsíček a přikryjeme zbylou směsí. Náplň lehce stlačíme a překryjeme ji pruhem těsta a spojíme okraje potřené vodou.

3. Těsto propícháme na povrchu a pečeme při 200 stupních asi 35-45 minut. Servírujeme vychladlé a ztuhlé.


TIP
Podávejte s listovým nebo jiným zeleninovým salátem.

 

Vepřová paštika se švestkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 12 hod. marinování + 24 hod. uležení a tuhnutí

*300 g vepřových jater
*1-2 lžíce sádla
*120 g másla
*sůl a mletý pepř
*1 lžička paštikového koření
*1 lžíce římského kmínu
*80 ml portského vína
*4 lžíce sušených švestek

1. Vepřová játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a opečeme na lžíci sádla společně s kmínem dorůžova. Osolíme je, opepříme, okořeníme paštikovým kořením, přendáme do misky a přidáme sušené švestky. Vypečený tuk zalijeme portským vínem a zalijeme jím játra v misce.

2. Necháme 12 hodin, nejlépe do druhého dne, v chladu marinovat. Játra vyjmeme z marinády a rozmixujeme. Švestky (pár si necháme na ozdobu) najemno pokrájíme a promícháme s umletými játry. Změklé máslo ušleháme do pěny a promícháme s játrovou směsí. Formu vyložíme potravinovou fólií a naplníme ji paštikovou hmotou. Zbylou marinádu lehce zahřejeme, podle potřeby přidáme lžíci sádla a přelijeme jí povrch paštiky.

3. Ozdobíme zbylými celými švestkami a necháme v ledničce ztuhnout a uležet asi 24 hodin.


TIP
Stejným způsobem připravíte paštiku z kachních nebo husích jater, výborná je také z jater králičích. Portské víno můžete nahradit koňakem či slivovicí.


Autoři:
  • Nejčtenější

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Trojnásobná máma vydělává odhalenými snímky, ostatní matky ji šikanují

Měsíčně si čtyřiačtyřicetiletá maminka vydělá v přepočtu přes tři miliony korun. A to díky fotkám ve spodním prádle,...

Z modelky se stala superhrdinkou. Ženě stačily pouze barvy na tělo

Modelka Amanda Nicole ráda na sociálních sítích provokuje fotografiemi, které odhalují její zaoblené křivky. Někdy se...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Se mnou se ta moje pořádně nevožrala ještě ani jednou, stěžoval si manžel

Vesnický život pětičlenné rodiny ze Lkáně nastavil buldozerista Luděk, který si k domku přál i malé hospodářství. Jeho...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

České rizoto je moje noční můra, svěřil se italský šéfkuchař

Premium Téměř dvacet let Riccardo Lucque (51) učí Čechy milovat autentické italské chutě. A hosté už mu nevracejí těstoviny s...

Nenaklepávejte, masírujte. Osm rad od odborníka, jak na dokonalé řízky

Nestačí jen koupit kvalitní maso, při přípravě řízků se s nimi musíte trochu „pomazlit“. Jakým chybám se vyhnout a na...

Zázrak jménem vývar. Pomůže v boji s viry i k omlazení pleti

Už naši předkové věděli, že horký vývar dokáže člověka v každé situaci postavit na nohy. A tento trend se zase vrací....

Zima je nejkrásnější u kamen a se svařákem v ruce. Dvanáct triků, jak na něj

Chladné počasí přímo vybízí k tomu, abychom si po návratu z procházky pořádně prohřáli tělo. Připravte si dokonalé...

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...