Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

  0:01aktualizováno  0:01
Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí, když se necháme trochu inspirovat.

Srbský ajvar | foto: Profimedia.cz

Džuveč s jehněčím masem

Ingredience pro 4 osoby:

Džuveč s jehněčím masem
  • 600 g jehněčího masa
  • olivový olej
  • 300 g rajčat
  • 3 velké cibule
  • 1 lilek
  • 2 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g rýže
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • plocholistá petrželka

Pracovní postup:

  1. Jehněčí maso nakrájíme na menší kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Lilek, cukety a papriky očistíme a nakrájíme. Fazolky opláchneme a očistíme. Petrželku nasekáme nahrubo.
  3. Všechnu zeleninu včetně petrželky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a zalijeme několika lžícemi olivového oleje. Promícháme.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme trochu připravené zeleniny, na ní nasypeme trochu masa a část rýže a na ní zase navrstvíme zeleninu. Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Skončíme zeleninovou směsí.
  5. Vložíme do trouby a pečeme asi dvě hodiny na 170 °C.
  6. Před podáváním každou porci posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do směsi můžete přidat také nasekaný česnek nebo džuveč před dopečením posypat nastrouhaným ovčím sýrem. Místo jehněčího masa lze použít také vepřové nebo hovězí.

Bosenské kuře se zeleninou a bramborami

Ingredience na 4 porce:

Bosenské kuře se zeleninou
  • 1 menší kuře (nebo 4 stehýnka či 8 paliček)
  • 2 cibule
  • 4 papriky
  • 2-3 rajčata
  • 400 g brambor
  • olivový olej
  • mletý zázvor
  • mletá kurkuma
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • vývar z kuřecího masa
  • čerstvé bylinky (petrželka, rozmarýn, tymián aj.)

Pracovní postup:

  1. Kuře naporcujeme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do velkého kastrolu nebo zapékací misky dáme trochu oleje a orestujeme na něm nasekanou cibuli.
  3. Pak přidáme zeleninu a opečené kousky kuřete, osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou i zázvorem a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Dusíme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  4. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do osolené vroucí vody a asi 10 minut vaříme. Pak je scedíme a přidáme do pekáče k masu a zelenině společně s bylinkami.
  5. Nyní už nezakrýváme. Pečeme ještě asi 30 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme pět minut odpočívat.

Srbská omáčka ajvar

Ingredience na 8-10 porcí:

Srbský ajvar
  • 4 červené kapie
  • 4 kulaté zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 lilek
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nať z petrželky

Pracovní postup:

  1. Do pekáče, ke kterému máme i pokličku, dáme na 50 minut při 180 °C péct papriky a lilek (ten na několika místech propícháme vidličkou).
  2. Když paprikám ztmavne povrch, vyjmeme pekáč z trouby a zakryjeme ho pokličkou, aby se zelenina zapařila. Pak ji oloupeme a odstraníme stopky a u papriky také jadérka.
  3. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, menší skleničku oleje a citronovou šťávu. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme k masu nebo grilované zelenině.
  4. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou.

Tip: Ajvar si můžete schovat i na příště – stačí ho nalít do vyvařené skleničky, zavíčkovat a skladovat v chladničce.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

OBRAZEM: Podprsenka, co nic neschová, a další šílené trendy z pláže

Farrah Abraham

Možná právě balíte na dovolenou u moře a nemůžete se rozhodnout, jaký koupací outfit vybrat, abyste na pláži vynikla...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Šlehaný ovocný cheesecake ve skle

Šlehaný ovocný cheesecake ve skle

Toto je opravdová lahůdka. Vyzkoušejte recept na šlehaný ovocný cheesecake ve skle.

RECEPT DNE: Ostružinový ledový čaj

Ostružinový ledový čaj

V parném dni vás příjemně osvěží domácí drink. Vyzkoušejte recept na ostružinový ledový čaj.

RECEPT DNE: Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrna je luštěnina, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Navíc je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Uvařte si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz