Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

  0:01aktualizováno  0:01
Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí, když se necháme trochu inspirovat.

Srbský ajvar | foto: Profimedia.cz

Džuveč s jehněčím masem

Ingredience pro 4 osoby:

Džuveč s jehněčím masem
  • 600 g jehněčího masa
  • olivový olej
  • 300 g rajčat
  • 3 velké cibule
  • 1 lilek
  • 2 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g rýže
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • plocholistá petrželka

Pracovní postup:

  1. Jehněčí maso nakrájíme na menší kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Lilek, cukety a papriky očistíme a nakrájíme. Fazolky opláchneme a očistíme. Petrželku nasekáme nahrubo.
  3. Všechnu zeleninu včetně petrželky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a zalijeme několika lžícemi olivového oleje. Promícháme.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme trochu připravené zeleniny, na ní nasypeme trochu masa a část rýže a na ní zase navrstvíme zeleninu. Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Skončíme zeleninovou směsí.
  5. Vložíme do trouby a pečeme asi dvě hodiny na 170 °C.
  6. Před podáváním každou porci posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do směsi můžete přidat také nasekaný česnek nebo džuveč před dopečením posypat nastrouhaným ovčím sýrem. Místo jehněčího masa lze použít také vepřové nebo hovězí.

Bosenské kuře se zeleninou a bramborami

Ingredience na 4 porce:

Bosenské kuře se zeleninou
  • 1 menší kuře (nebo 4 stehýnka či 8 paliček)
  • 2 cibule
  • 4 papriky
  • 2-3 rajčata
  • 400 g brambor
  • olivový olej
  • mletý zázvor
  • mletá kurkuma
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • vývar z kuřecího masa
  • čerstvé bylinky (petrželka, rozmarýn, tymián aj.)

Pracovní postup:

  1. Kuře naporcujeme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do velkého kastrolu nebo zapékací misky dáme trochu oleje a orestujeme na něm nasekanou cibuli.
  3. Pak přidáme zeleninu a opečené kousky kuřete, osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou i zázvorem a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Dusíme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  4. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do osolené vroucí vody a asi 10 minut vaříme. Pak je scedíme a přidáme do pekáče k masu a zelenině společně s bylinkami.
  5. Nyní už nezakrýváme. Pečeme ještě asi 30 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme pět minut odpočívat.

Srbská omáčka ajvar

Ingredience na 8-10 porcí:

Srbský ajvar
  • 4 červené kapie
  • 4 kulaté zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 lilek
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nať z petrželky

Pracovní postup:

  1. Do pekáče, ke kterému máme i pokličku, dáme na 50 minut při 180 °C péct papriky a lilek (ten na několika místech propícháme vidličkou).
  2. Když paprikám ztmavne povrch, vyjmeme pekáč z trouby a zakryjeme ho pokličkou, aby se zelenina zapařila. Pak ji oloupeme a odstraníme stopky a u papriky také jadérka.
  3. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, menší skleničku oleje a citronovou šťávu. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme k masu nebo grilované zelenině.
  4. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou.

Tip: Ajvar si můžete schovat i na příště – stačí ho nalít do vyvařené skleničky, zavíčkovat a skladovat v chladničce.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Rychlá zeleninová polévka

Rychlá zeleninová polévka

Máte moc času a potřebujete uvařit rychlou večeři. Pak vyzkoušejte recept na skvělou a snadnou zeleninovou polévku,...

Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

Grilované pražmy se zeleninou

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu...

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.

Najdete na iDNES.cz