Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

  0:01aktualizováno  0:01
Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé balkánské kuchyně, a tak neuškodí, když se necháme trochu inspirovat.

Srbský ajvar | foto: Profimedia.cz

Džuveč s jehněčím masem

Ingredience pro 4 osoby:

Džuveč s jehněčím masem
  • 600 g jehněčího masa
  • olivový olej
  • 300 g rajčat
  • 3 velké cibule
  • 1 lilek
  • 2 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g rýže
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • plocholistá petrželka

Pracovní postup:

  1. Jehněčí maso nakrájíme na menší kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Lilek, cukety a papriky očistíme a nakrájíme. Fazolky opláchneme a očistíme. Petrželku nasekáme nahrubo.
  3. Všechnu zeleninu včetně petrželky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a zalijeme několika lžícemi olivového oleje. Promícháme.
  4. Zapékací mísu vymažeme olejem, na dno rozprostřeme trochu připravené zeleniny, na ní nasypeme trochu masa a část rýže a na ní zase navrstvíme zeleninu. Opakujeme, dokud vše nespotřebujeme. Skončíme zeleninovou směsí.
  5. Vložíme do trouby a pečeme asi dvě hodiny na 170 °C.
  6. Před podáváním každou porci posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do směsi můžete přidat také nasekaný česnek nebo džuveč před dopečením posypat nastrouhaným ovčím sýrem. Místo jehněčího masa lze použít také vepřové nebo hovězí.

Bosenské kuře se zeleninou a bramborami

Ingredience na 4 porce:

Bosenské kuře se zeleninou
  • 1 menší kuře (nebo 4 stehýnka či 8 paliček)
  • 2 cibule
  • 4 papriky
  • 2-3 rajčata
  • 400 g brambor
  • olivový olej
  • mletý zázvor
  • mletá kurkuma
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • vývar z kuřecího masa
  • čerstvé bylinky (petrželka, rozmarýn, tymián aj.)

Pracovní postup:

  1. Kuře naporcujeme a na olivovém oleji zprudka opečeme ze všech stran. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Do velkého kastrolu nebo zapékací misky dáme trochu oleje a orestujeme na něm nasekanou cibuli.
  3. Pak přidáme zeleninu a opečené kousky kuřete, osolíme, opepříme, okořeníme kurkumou i zázvorem a zakryjeme poklicí nebo alobalem. Dusíme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
  4. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do osolené vroucí vody a asi 10 minut vaříme. Pak je scedíme a přidáme do pekáče k masu a zelenině společně s bylinkami.
  5. Nyní už nezakrýváme. Pečeme ještě asi 30 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme pět minut odpočívat.

Srbská omáčka ajvar

Ingredience na 8-10 porcí:

Srbský ajvar
  • 4 červené kapie
  • 4 kulaté zelené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 lilek
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nať z petrželky

Pracovní postup:

  1. Do pekáče, ke kterému máme i pokličku, dáme na 50 minut při 180 °C péct papriky a lilek (ten na několika místech propícháme vidličkou).
  2. Když paprikám ztmavne povrch, vyjmeme pekáč z trouby a zakryjeme ho pokličkou, aby se zelenina zapařila. Pak ji oloupeme a odstraníme stopky a u papriky také jadérka.
  3. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, menší skleničku oleje a citronovou šťávu. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a podáváme k masu nebo grilované zelenině.
  4. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou.

Tip: Ajvar si můžete schovat i na příště – stačí ho nalít do vyvařené skleničky, zavíčkovat a skladovat v chladničce.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

Cukroví na poslední chvíli. Geniálně rychlé recepty nejen na kuličky

Kokosové tyčinky

Možná vám rodina během adventu vyluxovala všechno linecké, plněné ořechy, išlské dortíčky i vanilkové rohlíčky nebo...

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Najdete na iDNES.cz