Doporučujeme

Brownies s lískovými ořechy | foto: Profimedia.cz

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

  • 0
Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli zříkat. Už proto, že lezavé listopadové počasí moc útěchy nepřináší, a tak je příjemné těšit se aspoň na odpolední kávu s kouskem dortu či koláče. Nejlépe toho pravého ořechového.

Ořechový dort s kávovým krémem

Ingredience na dortovou formu:

Ořechový dort s kávovým krémem
  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g mletých lískových ořechů 
  • 150 g hrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • Na krém:
  • 125 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy
  • nasekané lískové ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s oběma cukry do pěny. Pak vmícháme mleté ořechy a mouku a nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
  3. Mezitím si připravíme krém. Máslo pokojové teploty utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a lžící instantní kávy.
  4. Mléko nalijeme do kastrůlku (část ho dáme stranou) a zahřejeme na sporáku. Zbylé mléko v hrnku prošleháme s hladkou moukou. 
  5. Do ještě vlažného mléka na sporáku vmícháme směs mléka a mouky, za stálého míchání přivedeme k varu a několik minut za stálého míchání povaříme, až vznikne kaše. Necháme ji vychladnout, občas promícháme.
  6. Když mají obě hmoty stejnou teplotu, zašleháme kaši do máslové pěny po částech, až vznikne hladký krém.
  7. Vychladlý dort dvakrát překrojíme (nejlépe to jde pomocí nitě) a natřeme kávovým krémem. Trochu si necháme i na potření zvenku. Ze všech stran ozdobíme nasekanými ořechy.

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy

Ingredience na hluboký plech:

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy
  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 350 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g strouhané mrkve
  • 2 hrsti rozinek nebo sušených brusinek
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • několik lžic mléka (záleží na velikosti vajec a šťavnatosti mrkve)
  • Na krém:
  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 g mascarpone
  • citronová šťáva
  • nasekané ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky v robotu utřeme s krupicovým cukrem.
  2. Vmícháme mleté ořechy, strouhanou mrkev, rozinky a šťávu i kůru z bio citronu.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do mrkvové směsi. Pokud je třeba, přilijeme trochu mléka. Nakonec do těsta opatrně vpravíme sníh z bílků.
  4. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, urovnáme a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
  5. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem, pak po lžících vmícháme mascarpone a nakonec trochu citronové šťávy. Rozetřeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy. Před podáváním krájíme na řezy.

Brownies s lískovými ořechy

Ingredience na 1 pekáček:

Brownies s lískovými ořechy
  • 180 g másla
  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 g hladké mouky
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 140 g mléčné čokolády
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g lískových ořechů nahrubo nasekaných

Pracovní postup:

  1. Nalámanou hořkou čokoládu a nakrájené máslo rozpustíme v horké vodní lázni a necháme zchladnout.
  2. Mléčnou čokoládu nasekáme nebo nahrubo nastrouháme. Mouku s kakaem odvážíme do mísy.
  3. Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme pomocí robota do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou. Potom přisypte mouku smíchanou s kakaem a do směsi ji zapracujte vařečkou. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.
  4. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Brownies jsou hotové, když je povrch hladký a těsto je propečené, což poznáme při vpíchnutí špejle. Nesmí se lepit.
  5. Podáváme vychlazené nakrájené na kostky.

Tip: Do brownies můžete vmíchat také nasekanou bílou čokoládu, zkuste také rozinky nebo mandle.


  • Vybrali jsme pro Vás