Ořechový dort s kávovým krémem
Ingredience na dortovou formu:
- 6 vajec
- 160 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 150 g mletých lískových ořechů
- 150 g hrubé mouky + na vysypání formy
- 1 prášek do pečiva
- máslo na vymazání formy
- Na krém:
- 125 ml mléka
- 25 g hladké mouky
- 130 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžíce instantní kávy
- nasekané lískové ořechy na ozdobu
Pracovní postup:
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s oběma cukry do pěny. Pak vmícháme mleté ořechy a mouku a nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků.
- Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
- Mezitím si připravíme krém. Máslo pokojové teploty utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a lžící instantní kávy.
- Mléko nalijeme do kastrůlku (část ho dáme stranou) a zahřejeme na sporáku. Zbylé mléko v hrnku prošleháme s hladkou moukou.
- Do ještě vlažného mléka na sporáku vmícháme směs mléka a mouky, za stálého míchání přivedeme k varu a několik minut za stálého míchání povaříme, až vznikne kaše. Necháme ji vychladnout, občas promícháme.
- Když mají obě hmoty stejnou teplotu, zašleháme kaši do máslové pěny po částech, až vznikne hladký krém.
- Vychladlý dort dvakrát překrojíme (nejlépe to jde pomocí nitě) a natřeme kávovým krémem. Trochu si necháme i na potření zvenku. Ze všech stran ozdobíme nasekanými ořechy.
Mrkvové řezy s vlašskými ořechy
Ingredience na hluboký plech:
- 5 vajec
- 300 g krupicového cukru
- 350 g mletých vlašských ořechů
- 300 g strouhané mrkve
- 2 hrsti rozinek nebo sušených brusinek
- šťáva a kůra z 1 bio citronu
- 120 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- několik lžic mléka (záleží na velikosti vajec a šťavnatosti mrkve)
- Na krém:
- 80 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 400 g mascarpone
- citronová šťáva
- nasekané ořechy na ozdobu
Pracovní postup:
- Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky v robotu utřeme s krupicovým cukrem.
- Vmícháme mleté ořechy, strouhanou mrkev, rozinky a šťávu i kůru z bio citronu.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do mrkvové směsi. Pokud je třeba, přilijeme trochu mléka. Nakonec do těsta opatrně vpravíme sníh z bílků.
- Hlubší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, urovnáme a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
- Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem, pak po lžících vmícháme mascarpone a nakonec trochu citronové šťávy. Rozetřeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy. Před podáváním krájíme na řezy.
Brownies s lískovými ořechy
Ingredience na 1 pekáček:
- 180 g másla
- 180 g kvalitní hořké čokolády
- 80 g hladké mouky
- 5 lžic holandského kakaa
- 140 g mléčné čokolády
- 4 vejce
- 250 g krupicového cukru
- 100 g lískových ořechů nahrubo nasekaných
Pracovní postup:
- Nalámanou hořkou čokoládu a nakrájené máslo rozpustíme v horké vodní lázni a necháme zchladnout.
- Mléčnou čokoládu nasekáme nebo nahrubo nastrouháme. Mouku s kakaem odvážíme do mísy.
- Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme pomocí robota do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou. Potom přisypte mouku smíchanou s kakaem a do směsi ji zapracujte vařečkou. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.
- Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Brownies jsou hotové, když je povrch hladký a těsto je propečené, což poznáme při vpíchnutí špejle. Nesmí se lepit.
- Podáváme vychlazené nakrájené na kostky.
Tip: Do brownies můžete vmíchat také nasekanou bílou čokoládu, zkuste také rozinky nebo mandle.