Úterý 24. listopadu 2020, svátek má Emílie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 24. listopadu 2020 Emílie

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli zříkat. Už proto, že lezavé listopadové počasí moc útěchy nepřináší, a tak je příjemné těšit se aspoň na odpolední kávu s kouskem dortu či koláče. Nejlépe toho pravého ořechového.

Brownies s lískovými ořechy | foto: Profimedia.cz

Ořechový dort s kávovým krémem

Ingredience na dortovou formu:

Ořechový dort s kávovým krémem
  • 6 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g mletých lískových ořechů 
  • 150 g hrubé mouky + na vysypání formy
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • Na krém:
  • 125 ml mléka
  • 25 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy
  • nasekané lískové ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s oběma cukry do pěny. Pak vmícháme mleté ořechy a mouku a nakonec zlehka zapracujeme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků.
  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut.
  3. Mezitím si připravíme krém. Máslo pokojové teploty utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a lžící instantní kávy.
  4. Mléko nalijeme do kastrůlku (část ho dáme stranou) a zahřejeme na sporáku. Zbylé mléko v hrnku prošleháme s hladkou moukou. 
  5. Do ještě vlažného mléka na sporáku vmícháme směs mléka a mouky, za stálého míchání přivedeme k varu a několik minut za stálého míchání povaříme, až vznikne kaše. Necháme ji vychladnout, občas promícháme.
  6. Když mají obě hmoty stejnou teplotu, zašleháme kaši do máslové pěny po částech, až vznikne hladký krém.
  7. Vychladlý dort dvakrát překrojíme (nejlépe to jde pomocí nitě) a natřeme kávovým krémem. Trochu si necháme i na potření zvenku. Ze všech stran ozdobíme nasekanými ořechy.

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy

Ingredience na hluboký plech:

Mrkvové řezy s vlašskými ořechy
  • 5 vajec
  • 300 g krupicového cukru
  • 350 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g strouhané mrkve
  • 2 hrsti rozinek nebo sušených brusinek
  • šťáva a kůra z 1 bio citronu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • několik lžic mléka (záleží na velikosti vajec a šťavnatosti mrkve)
  • Na krém:
  • 80 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 400 g mascarpone
  • citronová šťáva
  • nasekané ořechy na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky v robotu utřeme s krupicovým cukrem.
  2. Vmícháme mleté ořechy, strouhanou mrkev, rozinky a šťávu i kůru z bio citronu.
  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do mrkvové směsi. Pokud je třeba, přilijeme trochu mléka. Nakonec do těsta opatrně vpravíme sníh z bílků.
  4. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, urovnáme a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
  5. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem, pak po lžících vmícháme mascarpone a nakonec trochu citronové šťávy. Rozetřeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy. Před podáváním krájíme na řezy.

Brownies s lískovými ořechy

Ingredience na 1 pekáček:

Brownies s lískovými ořechy
  • 180 g másla
  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 g hladké mouky
  • 5 lžic holandského kakaa
  • 140 g mléčné čokolády
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g lískových ořechů nahrubo nasekaných

Pracovní postup:

  1. Nalámanou hořkou čokoládu a nakrájené máslo rozpustíme v horké vodní lázni a necháme zchladnout.
  2. Mléčnou čokoládu nasekáme nebo nahrubo nastrouháme. Mouku s kakaem odvážíme do mísy.
  3. Vejce s krupicovým cukrem vyšleháme pomocí robota do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou. Potom přisypte mouku smíchanou s kakaem a do směsi ji zapracujte vařečkou. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a ořechy.
  4. Pekáček vyložíme pečicím papírem a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Brownies jsou hotové, když je povrch hladký a těsto je propečené, což poznáme při vpíchnutí špejle. Nesmí se lepit.
  5. Podáváme vychlazené nakrájené na kostky.

Tip: Do brownies můžete vmíchat také nasekanou bílou čokoládu, zkuste také rozinky nebo mandle.

Autor:
  • Nejčtenější

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Narodila se jako kluk s mužským genitálem. Přesto je nyní těhotná

Osmnáctiletá Mikey Chanel z Bostonu vypadala po porodu jako chlapec. Rodiče ovšem čekal šok, když testy z plodové vody...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zapomeňte na diety. Stačí naslouchat svému tělu a zhubnete

Dieta? Tu nepotřebujete. Vaše tělo totiž přesně ví, co je pro něj dobré. A vůbec nemá chuť tloustnout.

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Podzim je časem zvěřiny. Jak připravit bažanta nebo kančí maso?

Zvěřina je pro mnoho amatérských kuchařů a kuchařek tak trochu „vyšší dívčí“, ale s našimi recepty a videorecepty to...

Soutěž o myčku má třetího vítěze. Poslal snímek, jak vaří podle pejska a kočičky

Třetí a poslední kolo fotografické soutěže pro čtenářky a čtenáře iDNES.cz Tady šéfuju já! zná svého vítěze, který...

Řepné karbanátky s bramborami

Řepa je zdravá a plná vitaminů. Zkuste si z ní připravit vynikající karbanátky, na kterých si pochutná celá rodina.

Květák, králík, kapustičky. Zapečené večeře jsou snadné a chutnají všem

Zase nevíte, co večer naservírovat rodině? Zkuste některou z těchto zapečených dobrot, které nezaberou moc času,...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...