Doporučujeme

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

  • 19
Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i o víkendu zaměřit na lehčí a méně kaloricky vydatná jídla, vyzkoušejte některé z našich tipů. Máme varianty jak pro ty, kteří si oběd nedovedou představit bez masa, tak pro vegetariány či vegany.
Zapečená rajčata s mletým krůtím masem a sýrem

Zapečená rajčata s mletým krůtím masem a sýrem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velká rajčata (nebo 8 malých)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje + na vymazání pekáčku
  • 300 g mletého krůtího masa
  • čerstvé či sušené bylinky na dochucení (petrželka, kopr nebo provensálské koření)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 80 g mozzarelly
  • 80 g strouhaného čedaru

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme a odřízneme jim vrchní část (jakoby pokličku). Dužinu vydlabeme, dáme stranou a nasekáme najemno.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
  3. Přidáme mleté maso a ještě chvíli restujeme. Pak k němu přisypeme nakrájenou rajčatovou dužinu, osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Ke konci přidáme bylinky.
  4. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pekáček vymažeme olejem. Připravená rajčata naplníme masovou směsí, poklademe kousky mozzarelly a posypeme čedarem. Dáme zapéct asi na 10 minut. Ke konci rajčata přiklopíme vrchní částí a na minutu zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a přepneme na gril.

Tip: Místo masa můžete ve vegetariánské variantě použít do náplně červenou čočku. Místo bylinek zkuste své oblíbené koření, třeba papriku, římský kmín, kurkumu nebo orientální směsi.

Chcete zhubnout a změnit životní styl k lepšímu? Inspirujte se v našem třicetidenním speciálu, který startuje už v pondělí 8. ledna. Zde najdete shrnutí toho, na co se můžete těšit.

Květáková rýže s hráškem, kukuřicí a karotkou

Květáková rýže s hráškem, kukuřicí a karotkou

Ingredience na 4 porce:

  • 1 květák
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2-3 karotky
  • mražený nebo nakládaný hrášek a kukuřice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bazalka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Květák omyjeme, osušíme, rozebereme na růžičky a pomocí elektrického robota s rotačními noži rozsekáme nahrubo.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Karotku oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli, pak přidáme karotku a chvíli ji restujeme. 
  4. Přisypeme nasekaný květák, osolíme, opepříme a za stálého míchání restujeme celkem asi 8 minut. Ke konci přidáme rozmrazený (nebo slitý) hrášek a kukuřici.
  5. Podáváme ozdobené lístky bazalky.

Tip: Karotku nebo jinou kořenovou zeleninu můžete nasekat v robotu společně s květákem.

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Ingredience na 4 porce:

  • 2 větší kuřecí prsa
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • sůl a pepř
  • 4 velké krajíce bílého chleba
  • olivový olej
  • 300 g rukoly
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a vložíme do marinády z bílého jogurtu, soli a pepře asi na jednu hodinu.
  2. Pak je vyjmeme, necháme okapat, lehce obalíme ve špaldové mouce a opečeme ze všech stran na pánvi s rozpáleným olivovým olejem dozlatova. 
  3. Opečené maso vyjmeme, dáme stranou a ve výpeku opečeme na kostičky nakrájený bílý chléb.
  4. Do talířů naaranžujeme rukolové listy společně s opečeným masem a chlebem a nakonec posypeme nasekanými sušenými rajčaty.

Tip: Salát můžete nakonec posypat hoblinkami parmazánu, zajímavý bude také s přidáním okapaných nakládaných kaparů.


  • Vybrali jsme pro Vás