Zapečená rajčata s mletým krůtím masem a sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 4 velká rajčata (nebo 8 malých)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje + na vymazání pekáčku
- 300 g mletého krůtího masa
- čerstvé či sušené bylinky na dochucení (petrželka, kopr nebo provensálské koření)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 80 g mozzarelly
- 80 g strouhaného čedaru
Pracovní postup:
- Rajčata omyjeme a odřízneme jim vrchní část (jakoby pokličku). Dužinu vydlabeme, dáme stranou a nasekáme najemno.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrůlku rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Pak přidáme česnek a necháme rozvonět.
- Přidáme mleté maso a ještě chvíli restujeme. Pak k němu přisypeme nakrájenou rajčatovou dužinu, osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut. Ke konci přidáme bylinky.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 180 °C a pekáček vymažeme olejem. Připravená rajčata naplníme masovou směsí, poklademe kousky mozzarelly a posypeme čedarem. Dáme zapéct asi na 10 minut. Ke konci rajčata přiklopíme vrchní částí a na minutu zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a přepneme na gril.
Tip: Místo masa můžete ve vegetariánské variantě použít do náplně červenou čočku. Místo bylinek zkuste své oblíbené koření, třeba papriku, římský kmín, kurkumu nebo orientální směsi.
Chcete zhubnout a změnit životní styl k lepšímu? Inspirujte se v našem třicetidenním speciálu, který startuje už v pondělí 8. ledna. Zde najdete shrnutí toho, na co se můžete těšit. |
Květáková rýže s hráškem, kukuřicí a karotkou
Ingredience na 4 porce:
- 1 květák
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- 2-3 karotky
- mražený nebo nakládaný hrášek a kukuřice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- bazalka na ozdobu
Pracovní postup:
- Květák omyjeme, osušíme, rozebereme na růžičky a pomocí elektrického robota s rotačními noži rozsekáme nahrubo.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Karotku oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli, pak přidáme karotku a chvíli ji restujeme.
- Přisypeme nasekaný květák, osolíme, opepříme a za stálého míchání restujeme celkem asi 8 minut. Ke konci přidáme rozmrazený (nebo slitý) hrášek a kukuřici.
- Podáváme ozdobené lístky bazalky.
Tip: Karotku nebo jinou kořenovou zeleninu můžete nasekat v robotu společně s květákem.
Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty
Ingredience na 4 porce:
- 2 větší kuřecí prsa
- 100 g bílého jogurtu
- 4 lžíce špaldové mouky
- sůl a pepř
- 4 velké krajíce bílého chleba
- olivový olej
- 300 g rukoly
- 100 g sušených rajčat naložených v oleji
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a vložíme do marinády z bílého jogurtu, soli a pepře asi na jednu hodinu.
- Pak je vyjmeme, necháme okapat, lehce obalíme ve špaldové mouce a opečeme ze všech stran na pánvi s rozpáleným olivovým olejem dozlatova.
- Opečené maso vyjmeme, dáme stranou a ve výpeku opečeme na kostičky nakrájený bílý chléb.
- Do talířů naaranžujeme rukolové listy společně s opečeným masem a chlebem a nakonec posypeme nasekanými sušenými rajčaty.
Tip: Salát můžete nakonec posypat hoblinkami parmazánu, zajímavý bude také s přidáním okapaných nakládaných kaparů.