Kuskus se sušenými rajčaty a fetou
Ingredience:
- 1 hrnek suchého kuskusu
- 6-8 sušených rajčat naložených v oleji
- 100 g fety
- čerstvé bylinky podle chuti
- panenský olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- citronová šťáva
Pracovní postup:
- Kuskus nasypeme do mísy nebo kastrolu a zalijeme dvěma hrnky vroucí osolené vody. Lehce načechráme pomocí vidličky, přiklopíme pokličkou a necháme asi čtvrt hodiny odstát.
- Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a fetu na kostičky. Vmícháme do kuskusu, zakápneme trochou olivového oleje, dochutíme solí a pepřem a zasypeme bylinkami podle chuti a dostupnosti.
Tip: Místo fety můžete použít rozdrobený čerstvý kozí sýr.
Ravioli s ricottou, ořechy a tomatovou omáčkou
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 5 vajec
- olivový olej
- 100 g ricotty
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce mletých vlašských ořechů
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 plechovka krájených rajčat
- čerstvá rukola
Pracovní postup:
- Z mouky, vajec a několika kapek olivového oleje a trochy vody vypracujeme hladké pružné těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladu odležet asi půl hodiny.
- Ricottu dáme do misky. Česnek oloupeme a jeden stroužek prolisujeme. Přidáme ho k ricottě spolu s mletými ořechy, lehce osolíme, opepříme a promícháme vidličkou.
- Těsto vyválíme na pomoučené pracovní desce a na polovinu v pravidelných rozestupech klademe ricottovou náplň. Přiložíme druhou polovinu a mezi hromádkami přimáčkneme k sobě. Nakrájíme rádlem a vaříme asi tři minuty v dostatečném množství osolené vody.
- Mezitím nakrájíme zbylé dva stroužky česneku a na oleji je lehounce necháme rozvonět. Pak přidáme krájená rajčata, krátce povaříme, dochutíme solí a pepřem. Omáčkou na talíři přelijeme ravioli, poklademe rukolou a podáváme.
Salát s tuňákem, olivami, vejcem a parmazánem
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 konzerva tuňáka v oleji
- 4 lžíce černých oliv
- listový salát + listy špenátu
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hoblinky parmazánu
Pracovní postup:
- Vejce vložíme do kastrůlku s vodou tak, aby byla zcela ponořená, a vaříme je deset minut. Pak vodu vyměníme za studenou a necháme v ní chvíli uvařená vejce chladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
- Listy salátu natrháme a vložíme do mísy.
- Přidáme okapané maso z tuňáka, olivy a vejce.
- Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Posypeme hoblinkami parmazánu.
Tip: Do salátu můžete přidat také na kolečka nakrájenou cibuli a překrájená cherry rajčátka.