Doporučujeme

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

  • 4
Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak se do toho dejte. Třeba s odlehčenými recepty, které jsou snadné na přípravu a budou vám chutnat.
Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Ingredience:

  • 1 hrnek suchého kuskusu
  • 6-8 sušených rajčat naložených v oleji
  • 100 g fety
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva

Pracovní postup:

  1. Kuskus nasypeme do mísy nebo kastrolu a zalijeme dvěma hrnky vroucí osolené vody. Lehce načechráme pomocí vidličky, přiklopíme pokličkou a necháme asi čtvrt hodiny odstát.
  2. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a fetu na kostičky. Vmícháme do kuskusu, zakápneme trochou olivového oleje, dochutíme solí a pepřem a zasypeme bylinkami podle chuti a dostupnosti.

Tip: Místo fety můžete použít rozdrobený čerstvý kozí sýr. 

Ravioli s ricottou, ořechy a tomatovou omáčkou

Ravioli s ricottou, ořechy a tomatovou omáčkou

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • olivový olej
  • 100 g ricotty
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletých vlašských ořechů
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • čerstvá rukola

Pracovní postup:

  1. Z mouky, vajec a několika kapek olivového oleje a trochy vody vypracujeme hladké pružné těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladu odležet asi půl hodiny.
  2. Ricottu dáme do misky. Česnek oloupeme a jeden stroužek prolisujeme. Přidáme ho k ricottě spolu s mletými ořechy, lehce osolíme, opepříme a promícháme vidličkou.
  3. Těsto vyválíme na pomoučené pracovní desce a na polovinu v pravidelných rozestupech klademe ricottovou náplň. Přiložíme druhou polovinu a mezi hromádkami přimáčkneme k sobě. Nakrájíme rádlem a vaříme asi tři minuty v dostatečném množství osolené vody.
  4. Mezitím nakrájíme zbylé dva stroužky česneku a na oleji je lehounce necháme rozvonět. Pak přidáme krájená rajčata, krátce povaříme, dochutíme solí a pepřem. Omáčkou na talíři přelijeme ravioli, poklademe rukolou a podáváme.
Salát s tuňákem,.olivami, vejcem a parmazánem

Salát s tuňákem, olivami, vejcem a parmazánem

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 konzerva tuňáka v oleji
  • 4 lžíce černých oliv
  • listový salát + listy špenátu
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hoblinky parmazánu

Pracovní postup:

  1. Vejce vložíme do kastrůlku s vodou tak, aby byla zcela ponořená, a vaříme je deset minut. Pak vodu vyměníme za studenou a necháme v ní chvíli uvařená vejce chladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny.
  2. Listy salátu natrháme a vložíme do mísy.
  3. Přidáme okapané maso z tuňáka, olivy a vejce.
  4. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Posypeme hoblinkami parmazánu.

Tip: Do salátu můžete přidat také na kolečka nakrájenou cibuli a překrájená cherry rajčátka.


  • Vybrali jsme pro Vás