Jahodovo-jogurtová terina
Ingredience na 10 porcí:
Na jahodové želé:
- 6 plátků želatiny
- 250 ml višňového džusu
- asi 2 lžíce krupicového cukru
- 250 g jahod
Na jogurtové želé:
- 6 plátků želatiny
- 400 g tučného jogurtu
- 1 sáček vanilkového cukru
- asi 4 lžíce krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
Na dokončení:
- asi 8 cukrářských piškotů
- 300 g jahod
- 2 lžíce krupicového cukru
Pracovní postup:
- Jahodové želé: Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak z ní vymačkáme vodu, zahřejeme ji (pozor, nevaříme!) a necháme rozpustit. Višňový džus osladíme a vmícháme do něj připravenou želatinu.
- Formu na chlebíček (o objemu 1,8 litru) vyložíme potravinovou fólií. Na dno rozprostřeme očištěné, na kousky nakrájené jahody. Když ovocná šťáva začne želírovat, nalijeme ji na jahody. Želé necháme v lednici asi 2 hodiny tuhnout.
- Jogurtové želé: Želatinu namočíme do studené vody. Když nabobtná, vymačkáme ji a zahřejeme. Rozpuštěnou ji vmícháme do oslazeného jogurtu. Když krém začne želírovat, vmícháme do něj vyšlehanou smetanu a přilijeme ho do formy na jahodové želé.
- Na jogurtovou vrstvu ve formě rozložíme cukrářské piškoty. Dezert necháme v lednici přes noc ztuhnout. Jahody na omáčku očistíme, rozmixujeme a osladíme. Před servírováním chlebíček vyklopíme a nakrájíme ho. Každou porci doplníme trochou omáčky.