Ochutnejte zelí a kapustu s masem a přijdete jim na chuť

  1:43
Jestli jste ještě nepřišli zeleným listům na chuť, vyzkoušejte je v kombinaci s masem... a možná podlehnete.

Zelné závitky. | foto: Isifa

Quiche s kapustou a slaninou

Quiche s kapustou a slaninou.Příprava: 30 minut + pečení 35 minut

Pro 4 osoby

* 250 g kapustových listů
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 plátky slaniny
* 1 lžíce oleje
* 1 balení listového těsta
* 4 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g zakysané smetany
* 150 g strouhaného sýra
* 150 g šunky
* 1 malé kyselé jablko
* čerstvá petržel

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Kapustové listy nasekáme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na proužky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme slaninu, vsypeme kapustu, cibuli a česnek a opékáme 3-4 minuty, dokud kapusta nezvadne.
3. Listové těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou tukem nebo vyloženou pečicím papírem.
4. Vejce prošleháme se solí a pepřem, promícháme se smetanou a nastrouhaným sýrem.
5. Quiche naplníme kapustou, natrhanou šunkou, přelijeme vaječnou směsí, ozdobíme měsíčky vykrájeného omytého jablka a zapečeme 30-35 minut. Hotový quiche podáváme posypaný nasekanou čerstvou petrželkou.

Zelné závitky

Zelné závitky.Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g vepřového masa
* 2 lžíce oleje
* 1 hrnek zeleninové směsi: mrkev, hrášek, fazolky, kukuřice i mražené
* 200 g podušené rýže
*8 větších zelných listů
* sůl
* pepř
* 250 ml zeleninového vývaru

1. Nadrobno pokrájené vepřové maso orestujeme na oleji, přisypeme zeleninu a společně podusíme doměkka. Takto upravenou směs smícháme s rýží, dochutíme solí a pepřem.
2. Zelné listy povaříme pět minut ve vroucí osolené vodě. Silné stonky seřízneme nebo jemně naklepeme paličkou.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na rozprostřené zelné listy rozdělíme nádivku, smotáme je do závitků a převážeme nití.
4. Závitky naskládáme do vymazaného pekáčku nebo hrnce, potřeme olejem, podlijeme vývarem a asi 20 minut zapékáme ve vyhřáté troubě.

Zelná polévka

Zelná polévka.Příprava: 30 minut + vařeni 40 minut

Pro 4 osoby

* 1/2 menší hlávky zelí
* sůl
* 1 lžička másla
* 1 l vody nebo zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 500 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce hrubé mouky
* 1 malá plechovka červených fazolí
* 200 g anglické slaniny
* čerstvá petržel

1. Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, přidáme lžíci másla a zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme doměkka.
2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu.
3. K měkkému zelí přilijeme mléko rozšlehané s moukou. Polévku provaříme, promícháme se slitými fazolemi, dochutíme solí a pepřem.
4. Na pánvi orestujeme na sucho nakrájenou anglickou slaninu.
5. Do polévkové misky dáme uvařené brambory, přelijeme polévkou a ozdobíme orestovanou slaninou a nasekanou petrželí.

Segedinský guláš

Segedinský guláš.Příprava: 25 minut + vaření 60 minut

Pro 4 osoby

* 800 g vepřové plece
* hladká mouka
* 1 větší cibule
* 400 g kysaného zelí
* 50 g sádla
* kmín
* 1 lžička sladké papriky
* 4 kuličky černého pepře
* 1 bobkový list
* sůl
* pepř
* 250 ml vývaru
* 250 ml zakysané smetany
* cukr

1. Maso omyjeme, pokrájíme na kostky a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí scedíme, pokrájíme, šťávu z něj uchováme.
2. V hrnci na části sádla opečeme dozlatova cibuli s kmínem, poprášíme paprikou, promícháme a stáhneme z plotny, aby paprika nezhořkla.
3. Vepřové kostky orestujeme ze všech stran na rozpáleném sádle, přisypeme je k cibulce s paprikou, přidáme sůl, pepř, celý pepř, bobkový list, podlijeme částí vývaru a podusíme asi čtvrthodiny.
4. Maso promícháme, podlijeme a znovu dusíme. Po půlhodině přidáme k masu pokrájené zelí a dusíme společně do měkka.
5. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pepřem, případně lákem ze zelí nebo cukrem a krátce provaříme.

Telecí karbanátky se zelným salátem

Telecí karbanátky se zelným salátem.Příprava: 20 minut + smažení 30 minut

Pro 4 osoby

* 500 g hlávkového zelí
* 2 hrušky
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce světlých rozinek
* 1 lžíce vinného octa
* 1 lžička cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 1 houska
* 200 ml mléka
* 800 g mleté telecí plece
* 2 vejce
* petržel
* strouhanka
* olej

1. Očištěné zelí nakrájíme na nudličky. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, pokrájíme a zakapeme v misce citronovou šťávou. Rozinky krátce spaříme horkou vodou.
2. Zelí promícháme s hruškami, rozinkami a dresinkem z prošlehaného octa, cukru, oleje, soli a pepře a tří lžic vody. Směs necháme vychladit.
3. Housku nakrájíme na plátky a zalijeme v misce ohřátým mlékem, necháme chvíli nasáknout a vymačkáme.
4. V míse promícháme mleté telecí maso s vymačkanou houskou, vejci, solí, pepřem a nasekanou petrželkou, případně trochou strouhanky.
5. Z mletého masa vytvarujeme karbanátky a opékáme je pomalu na oleji po obou stranách dozlatova.

Zelené hlávky

- Jsou zdrojem důležitých vitaminů a minerálů, např. C, sk. B, E, D, vápníku, draslíku, a to hlavně v syrovém stavu. Víte, že růžičková kapusta má téměř 3x více vitaminu C než citrony? Při tepelné úpravě zeleniny se vitaminy ztrácejí, proto by měla být co nejkratší.
- Už naši předkové říkali: Brambory a zelé, živobytí celé. Především kysané zelí jim zajišťovalo přísun vitaminů v zimě.
- Obsahují vlákninu, která zlepšuje trávení a váže na sebe cholesterol.
- Je to tuzemská zelenina, lékaři ji doporučují jako pro nás nejvhodnější. Pokud berete ohledy na životní prostředí, kapusta a zelí do obchodů necestují přes půl zeměkoule.

Autoři:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...