Obrácený jablkový koláč

Tento koláč je skvělý jako dezert na rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 65 min

Ingredience

8 PORCE +

Karamel:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    376 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1572 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    39,2 g

    45 %

    39 %

  • Vláknina

    1,2 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    3,6 g

    6 %

    5 %

  • Tuky

    22,8 g

    35 %

    33 %

  • nasycené

    8,9 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Listové těsto rozkrojíme na polovinu, rozválíme na dva kulaté pláty o průměru 22 cm a uchováme v chladu. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  2. Jablka oloupeme, vykrojíme z nich jádřince a pak je nakrájíme na měsíčky. Pokapeme je citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem.
  3. Cukr vsypeme do kastrůlku se silným dnem a necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo a krátce povaříme, až vznikne hladký karamel. Vlijeme ho do koláčové formy o průměru 22 cm a na něj naskládáme jablka. Navrch položíme oba kulaté pláty těsta a propícháme je vidličkou. Pečeme 35–40 minut při 180 °C.
  4. Po upečení necháme koláč 5 minut chladnout, otočíme ho na servírovací talíř a rozkrájíme na porce. Podáváme se zmrzlinou.
Autor:

Podobné recepty

Koláč Míša

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Makovec se švestkami

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Banánový koláč

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Kostky se sušeným ovocem a fondánem

Dopřejte si ke kávě něco sladkého na zub.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.