Znáte všechny své chutě? Už jich je šest, náš jazyk pozná chuť škrobu

  16:59aktualizováno  16:59
Sladká, slaná, kyselá a hořká – čtyři chutě, jejichž pojmenování známe od první třídy základní školy a dokážeme je skrze chuťové pohárky snadno odhalit. Jenže všechno může být daleko složitější, než ve škole - za posledních pár let k nim přibyla chuť umami a nyní nejnověji chuť škrobu.

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Ke čtyřlístku základních chutí přibyla v roce 2000 chuť umami. Vědci odhalili, že na lidském jazyku se nachází receptor, který reaguje na kyselinu glutamovou nebo její soli - glutamáty. Umami znamená ve volném překladu z japonštiny lahodný a vyskytuje se v rajčatech, sušené šunce, ve vývarech a bujonech nebo v rybích, ústřicových a sojových omáčkách oblíbených v asijské kuchyni.

Brzy by se ale k této páté chuti mohla přidat ještě šestá - škrobová. Ťü-jün Liová z Oregonské státní univerzity se na ni spolu se svým týmem rozhodla zaměřit: „Každá kultura má velký zdroj komplexních sacharidů. Představa, že na jazyku necítíme to, co jíme, podle nás nedává smysl.“ Tým z oregonské univerzity se rozhodl na dobrovolnících otestovat, jestli dokážou polysacharidy v jídle rozpoznat.

Komplexní sacharidy jako například škrob jsou důležitým zdrojem energie v lidské potravě. Polysacharidy považovali až donedávna vědci za látky bez chuti. Jedná se o dlouhé řetězce cukerných jednotek, které dokážou enzymy v lidských slinách rozbít na kratší řetězce. Proto nám třeba sousto chleba po chvilce převalování v ústech zesládne. Doposud se předpokládalo, že to je jediný způsob, jak v ústech vnímáme škrob a další podobné látky. Při testování se ale ukázalo, že dobrovolníci cítili na jazyku polysacharidy i ve chvíli, kdy jim byla podána látka blokující receptory sladké chuti.

Chuť chleba, rýže, těstovin - nebo mouky

„Říkali té chuti škrobová. Asiati ji připodobňovali k rýži, zatímco běloši spíše k chlebu nebo těstovinám. Prý je to jako jíst mouku,“ řekla Liová serveru New Scientist.

Někteří vědci se domnívají, že idea základních chutí je již překonaná. Kromě škrobové chuti se jiné výzkumy momentálně zaměřují na odhalení receptorů na chuť kovu, sladkých nápojů, chutě tuku nebo tzv. kokumi, která je typická pro vydatná a uspokojivá jídla (většinou jde o omáčky apod.).

Ačkoliv máme pocit, že hořká chuť je prostě hořká, málokdo z nás ví, že jednotlivé chutě v sobě obsahují rozličné škály chuťového zabarvení a že se nám v průběhu našeho života chutě výrazně mění. Proč se nám vlastně chutě mění napříč našim životem, je předmětem neustálého zkoumání.

Podle vědců záleží na regionálních, rodinných a fyziologických dispozicích. Když vezmeme v potaz náš národ, dokážeme si například právě hořkou chuť vychutnat mnohem intenzivněji než národ jiný. Je to díky naší historicky podložené nadměrné konzumaci piva a bylinných likérů jako například fernet.

Chutě se mění s věkem

Vědci jsou také přesvědčeni, že ženy a muži vnímají chutě zcela odlišně. „Muži věnují běžnou pozornost hlavně chuti hořké (pivo, fernet), jakési sladké či škrobové (cereální tyčinky, tatranky) a kyselé (okurky v láku). Ale žena zvládne přirozeně mnohem víc chutí a vůní, protože tím chrání své děti. Těmto schopnostem se však muži mohou naučit někdy i mnohem lépe, jen je to stojí víc úsilí,“ doplňuje neurofyziolog František Vyskočil.

Přestože mají děti spoustu velmi citlivých pohárků v ústech a čichových receptorů v sliznicích nosu, přitahuje je hlavně chuť sladká, kdežto ostatní chutě sice ostře vnímají, ale většinou to pro jejich mozek znamená signál nebezpečí pro trávení, případně riziko otravy. Proto se „kření“ nebo pláčou, tam, kde si tatínek vychutnává hořké pivo a maminka ostré papričky.

„S věkem se mění celá fyziologie našeho těla a mimo jiné nám klesá počet čichových i chuťových receptorů a mění se i posuzování významu chutí. Naše chuťové buňky se s věkem přestávají obnovovat a to vede k nižší citlivosti,“ objasňuje Vyskočil, profesor fyziologie a farmakologie na Přírodovědecké fakultě UK.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Rýžová kaše se skořicí a karamelovými jablky

Začněte den vydatnou snídaní. Uvařte si rýžovou kaši podle našeho receptu se skořicí a karamelovými jablky.

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz