Kokosové tyčinky v čokoládě
Ingredience:
- 100 g mletých mandlí
- 100 g strouhaného kokosu + na posypání
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce tuzemáku
- 4 lžíce kokosového tuku
- 150 g hořké čokolády
- 4 lžíce másla
Pracovní postup:
Pomocníky do kuchyně značky Tescoma vyhrávají: Gabriela Koželuhová - Plněné ořechy Eva Zajícová - Perníčky babičky Marty Pavel Kašpar - Bezlepkové linecké cukroví |
- Mleté mandle, strouhaný kokos, cukr, tuzemák a rozehřátý tuk smícháme v misce. Zakryjeme potravinovou fólií a vložíme asi na hodinu do chladničky.
- Po vyjmutí z hmoty tvarujeme tyčinky a namáčíme je v polevě připravené z čokolády rozehřáté v horké vodní lázni, do které jsme vmíchali máslo. Posypeme trochou strouhaného kokosu.
- Necháme okapat na mřížce a uložíme do chladu.
- Podáváme nakrájené na menší kousky.
Tip: Pokud chcete nabídnout sladkosti i dětem, můžete tuzemák nahradit rumovou esencí.
Opilé třešňové košíčky
Ingredience:
- 100 g koktejlových třešní
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce tuzemáku
- loupané mandle na ozdobu
Pracovní postup:
- Okapané a papírovým ubrouskem osušené koktejlové třešně rozložíme do papírových košíčků (lepší je použít dva najednou).
- V horké vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu a vmícháme do ní tuzemák a máslo.
- Lehce zchladlou čokoládou přelijeme třešně v košíčcích a ozdobíme loupanou mandlí.
Sladké ořechové františky
Ingredience:
- 2 tatranky nebo jiné plněné oplatky
- 5-6 medových perníčků bez polevy
- 100 g mletých vlašských ořechů + na ozdobu
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 100 g másla
- 1 lžíce ořechového likéru
Pracovní postup:
- Oplatky a perníčky rozsekáme v elektrickém sekáčku, směs přesypeme do mísy.
- Přidáme mleté ořechy, kakao, povolené máslo a likér.
- Všechny suroviny společně propracujeme a pak rukama tvoříme malé františky.
- Obalíme je v mletých oříšcích, naskládáme do plechové krabice a uložíme do chladu.
Kuličky z ovesných vloček
Ingredience:
- 200 g jemných ovesných vloček
- 10 piškotů
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2-3 lžíce zahuštěného slazeného mléka
- 1 lžíce kvalitního kakaa + na obalení
Pracovní postup:
- Ovesné vločky umeleme nebo nasekáme pomocí sekáčku. Krátce je orestujeme na suché pánvi. Necháme vychladnout.
- Pak je v míse promícháme s rozemletými piškoty, vanilkovým cukrem, kakaem a zahuštěným mlékem.
- Ze vzniklé směsi tvoříme rukama kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.
Tip: Pokud je těsto moc lepivé nebo moc suché, přidáme podle potřeby rozdrobené piškoty nebo zahuštěné mléko.
Oříšková vosí hnízda
Ingredience:
- 200 g jemně mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce instantní kávy
- 140 g moučkového cukru
- 40 g másla
- krupicový cukr na vysypávání formičky
- piškoty na podstavec
Na náplň:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce tuzemáku
- jemně mleté vlašské ořechy podle potřeby
Pracovní postup:
- Z ořechů, instantní kávy, moučkového cukru a másla vymícháme hustou hmotu.
- Z té oddělujeme kousky a vtlačujeme je do formičky na vosí hnízda, kterou jsme předtím vysypali krupicovým cukrem. Vyklepneme.
- Máslo utřeme s moučkovým cukrem, tuzemákem a trochou mletých ořechů. Vzniklou náplň pomocí zdobicího sáčku vstříkneme do vosích hnízd a přiklopíme piškotem.
Kávové kuličky
Ingredience:
- 5 lžic vychladlého espressa
- 5 lžic moučkového cukru
- 5 lžic mletých mandlí
- 5 lžic mletého sušeného ovoce
- cca 1/2 hrnku mletých sušenek nebo piškotů
- strouhaný kokos na obalování
Pracovní postup:
- V míse spojíme všechny ingredience kromě strouhaného kokosu.
- Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu.
Tip: Sušené ovoce můžeme dopředu namočit do tuzemáku.