Doporučujeme

Cukroví na poslední chvíli. Geniálně rychlé recepty nejen na kuličky

  • 0
Možná vám rodina během adventu vyluxovala všechno linecké, plněné ořechy, išlské dortíčky i vanilkové rohlíčky nebo prostě jen chcete nabídnout o něco víc. Pak je nejlepší volbou nepečené cukroví, které nepotřebuje odležet a je možná ještě lepší než linecké nebo perníčky.
Kokosové tyčinky

Kokosové tyčinky v čokoládě

Ingredience:

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g strouhaného kokosu + na posypání
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 4 lžíce kokosového tuku
  • 150 g hořké čokolády 
  • 4 lžíce másla

Pracovní postup:

Pomocníky do kuchyně značky Tescoma vyhrávají:

Gabriela Koželuhová - Plněné ořechy

Eva Zajícová - Perníčky babičky Marty

Pavel Kašpar - Bezlepkové linecké cukroví

  1. Mleté mandle, strouhaný kokos, cukr, tuzemák a rozehřátý tuk smícháme v misce. Zakryjeme potravinovou fólií a vložíme asi na hodinu do chladničky.
  2. Po vyjmutí z hmoty tvarujeme tyčinky a namáčíme je v polevě připravené z čokolády rozehřáté v horké vodní lázni, do které jsme vmíchali máslo. Posypeme trochou strouhaného kokosu.
  3. Necháme okapat na mřížce a uložíme do chladu.
  4. Podáváme nakrájené na menší kousky.

Tip: Pokud chcete nabídnout sladkosti i dětem, můžete tuzemák nahradit rumovou esencí.

Opilé třešňové košíčky

Opilé třešňové košíčky

Ingredience:

  • 100 g koktejlových třešní
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce tuzemáku
  • loupané mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Okapané a papírovým ubrouskem osušené koktejlové třešně rozložíme do papírových košíčků (lepší je použít dva najednou).
  2. V horké vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu a vmícháme do ní tuzemák a máslo.
  3. Lehce zchladlou čokoládou přelijeme třešně v košíčcích a ozdobíme loupanou mandlí.
Sladké ořechové františky

Sladké ořechové františky

Ingredience:

  • 2 tatranky nebo jiné plněné oplatky
  • 5-6 medových perníčků bez polevy
  • 100 g mletých vlašských ořechů + na ozdobu
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 100 g másla
  • 1 lžíce ořechového likéru

Pracovní postup:

  1. Oplatky a perníčky rozsekáme v elektrickém sekáčku, směs přesypeme do mísy.
  2. Přidáme mleté ořechy, kakao, povolené máslo a likér. 
  3. Všechny suroviny společně propracujeme a pak rukama tvoříme malé františky. 
  4. Obalíme je v mletých oříšcích, naskládáme do plechové krabice a uložíme do chladu.
Kuličky z ovesných vloček

Kuličky z ovesných vloček

Ingredience:

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 10 piškotů
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce zahuštěného slazeného mléka
  • 1 lžíce kvalitního kakaa + na obalení

Pracovní postup:

  1. Ovesné vločky umeleme nebo nasekáme pomocí sekáčku. Krátce je orestujeme na suché pánvi. Necháme vychladnout.
  2. Pak je v míse promícháme s rozemletými piškoty, vanilkovým cukrem, kakaem a zahuštěným mlékem.
  3. Ze vzniklé směsi tvoříme rukama kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.

Tip: Pokud je těsto moc lepivé nebo moc suché, přidáme podle potřeby rozdrobené piškoty nebo zahuštěné mléko.

vosí hnízda, cukroví

Oříšková vosí hnízda

Ingredience:

  • 200 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 140 g moučkového cukru
  • 40 g másla
  • krupicový cukr na vysypávání formičky
  • piškoty na podstavec

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce tuzemáku
  • jemně mleté vlašské ořechy podle potřeby

Pracovní postup:

  1. Z ořechů, instantní kávy, moučkového cukru a másla vymícháme hustou hmotu.
  2. Z té oddělujeme kousky a vtlačujeme je do formičky na vosí hnízda, kterou jsme předtím vysypali krupicovým cukrem. Vyklepneme.
  3. Máslo utřeme s moučkovým cukrem, tuzemákem a trochou mletých ořechů. Vzniklou náplň pomocí zdobicího sáčku vstříkneme do vosích hnízd a přiklopíme piškotem.
Čokoládové kuličky v kokosu

Kávové kuličky

Ingredience:

  • 5 lžic vychladlého espressa
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic mletých mandlí
  • 5 lžic mletého sušeného ovoce
  • cca 1/2 hrnku mletých sušenek nebo piškotů
  • strouhaný kokos na obalování

Pracovní postup:

  1. V míse spojíme všechny ingredience kromě strouhaného kokosu.
  2. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky a obalujeme je ve strouhaném kokosu.

Tip: Sušené ovoce můžeme dopředu namočit do tuzemáku.


  • Vybrali jsme pro Vás