Úterý 2. března 2021, svátek má Anežka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. března 2021 Anežka

Kuličky, hrudky i čokomyšky. Nepečené cukroví na poslední chvíli

  3:00
Staňte se hvězdou vánočního cukroví, aniž byste prostála hodiny u rozpálené trouby a vyhazovala připečené kousky. Těchto deset druhů zvládnete nachystat večer před Štědrým dnem a na chuti jim to rozhodně neubere.

Nepečené vánoční cukroví

Kokosové cukroví

Čokoládové kuličky s vaječným likérem a kokosem

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 20 minut dokončení

  • 300 g kokosu
  • 100 g sušeného mléka
  • 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosového likéru

1. V míse promícháme 250 g kokosu se sušeným mlékem. Přilijeme kondenzované mléko a dobře promícháme, polovinu oddělíme, zbytek propracujeme s kakaem.

2. Z tmavé hmoty vytvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a odložíme do chladu.

3. Do světlé hmoty přimícháme kokosový likér a necháme ji 30 minut vychladit. Z vychlazené světlé hmoty uděláme silnější placku, vykrajovátky z ní vyřežeme různé tvary, které obalíme v kokosu.

Tip: Tmavší hmotu provoňte rumem nebo čokoládovým likérem.

Čokoládové myšky

Čokoládová¨myš

Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 30 minut dokončení

  • 150 g piškotů
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 150 g másla
  • 300 g hořké čokolády
  • 60 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 hotové čokoládové polevy
  • cukrářské zdobení - bílé kuličky, marcipán na ouška

1. Piškoty nastrouháme nebo rozdrtíme. Přesypeme je do mísy, pokapeme rumem, promícháme s rybízovou marmeládou a změklým máslem.

2. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout.

3. K piškotům a máslu přidáme po lžících 3/4 zchladlé čokolády a přimícháme nastrouhané ořechy.

4. Zbylou čokoládou naplníme malý plastový sáček, ustřihneme špičku sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme čokoládové ocásky. Plech s ocásky dáme vychladit. Zbytek čokolády v sáčku necháme na ozdobení oček.

5. Hmotu z piškotů, másla, čokolády a ořechů necháme hodinu odležet v chladu.

6. Z vychlazené hmoty tvarujeme těla myšek, odkládáme je na talíř a dáme znovu vychladit.

7. Čokoládovou polevu rozehřejeme, namáčíme v ní myšky, které ozdobíme ocáskem, bílými kuličkami a oušky vytvořenými z malých stočených koleček marcipánu.

8. Bílé kuličky ozdobíme malou tečkou ze zbylé rozpuštěné čokolády v sáčku.

Tip: Ouška myšek můžete vytvořit z mandlových plátků. Ocásky z nakrájených proužků želatinových pásků nebo pendreku.

Kuličky studentská pečeť

Marcipánové kuličky v čokoládě

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 15 minut dokončení

  • 100 g piškotů
  • 2 lžíce višňového likéru
  • 200 g čokolády Studentská pečeť s višněmi
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánky
  • 1 lžíce višňové marmelády
  • 1 hotová poleva z hořké čokolády

1. Piškoty nameleme nebo rozdrtíme, pokapeme višňovým likérem.

2. Studentskou pečeť nasekáme, necháme rozpustit ve vodní lázni s máslem a čokoládovo-oříškovou pomazánkou.

3. Misku s rozehřátou čokoládou sejmeme z vodní lázně, necháme ji zchladnout a promícháme s višňovou marmeládou a piškoty.

4. Připravenou hmotu dáme na hodinu vychladit.

5. Rozehřejeme polevu, z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky, které namáčíme v polevě a na mřížce je necháme zaschnout.

6. Hotové odložíme do chladu.

Tip: Kombinujte čokoládu a likér nebo pálenku podle druhu náplně - brusinky a brusinkový likér, hrušky a hruškovici. Nebo použijte na náplň studentskou pečeť s bílou čokoládou a namáčejte v rozehřáté bílé čokoládě.

Voňavé marcipánové kuličky

Bonbony s mátou

Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g mletých piškotů
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce bílého rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • kakao
  • 150 g marcipánu

1. Do mísy prosijeme moučkový cukr, promícháme s piškoty, kořením, přidáme změklé máslo, rum, kondenzované mléko a lžičku kakaa, dobře propracujeme.

2. Hmotu necháme hodinu vychladit.

3. Marcipán prohněteme se lžící kakaa, vyválíme na placku a vykrajujeme z ní kolečka.

4. Z vychlazené hmoty tvarujeme malé kuličky, které zabalíme do koleček z marcipánu, navlhčenými prsty uhladíme a obalíme je v kakau.

5. Hotové kuličky uložíme do chladu.

Tip: Marcipán vyvalujte na pečicím papíře nebo potravinové fólii posypané moučkovým cukrem.

Marcipánovo-pistáciové kopečky v hořké čokoládě

Čokoládové hrudky

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 40 minut dokončení

  • 80 g loupaných nesolených pistácií
  • 250 g marcipánu
  • 150 g hořké čokolády
  • 1 lžíce ztuženého tuku
  • 40 g bílé čokolády

1. Pistácie najemno nasekáme a propracujeme s marcipánem.

2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, mírně je přitiskneme na podložku a necháme hodinu chladit.

3. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu se lžící ztuženého tuku.

4. Kopečky postupně namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme je zaschnout na mřížce.

5. Rozehřejeme bílou čokoládu a zaschlé kopečky ozdobíme lžičkou tenkými proužky bílé čokolády.

Tip: Rozehřejte stejné množství bílé čokolády jako hořké, polovinu kopečků namáčejte v hořké a ozdobte bílou čokoládou, druhou polovinu namáčejte v bílé čokoládě a ozdobte hořkou.

Čokoládové kuličky

Kuličky s kokosem a sektem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 10 minut dokončení

  • 100 ml smetany
  • 200 g mléčné čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 100 g strouhaných lískových oříšků
  • 3 balíčky vanilkového cukru

1. Smetanu zahřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a dohladka rozmícháme.

2. Promícháme s medem, rumem, kakaem a zapracujeme strouhané oříšky.

3. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

4. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve vanilkovém cukru.

Tip: Dovnitř kuličky vložte kandovanou třešni. Místo rumu použijte třešňovici.

Mandlové kuličky s rozinkami

Kuličky s višní a griotkou

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny chlazení + 20 minut dokončení

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 150 g rozinek + rozinky na ozdobu
  • 300 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany na šlehání
  • kapka mandlového extraktu

1. Mandle a rozinky umeleme v mlýnku.

2. Čokoládu nastrouháme, jednu třetinu oddělíme na obalení.

3. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme nastrouhanou čokoládu a vymícháme na hladkou hmotu.

4. Přidáme pomleté mandle a rozinky, mandlový extrakt a dobře promícháme.

5. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.

6. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v nastrouhané čokoládě a ozdobíme rozinkou.

Tip: Sušší rozinky zalijte vroucí vodou a nechte je odstát, aby se lépe mlely.

Autor:
  • Nejčtenější

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Trojnásobná máma vydělává odhalenými snímky, ostatní matky ji šikanují

Měsíčně si čtyřiačtyřicetiletá maminka vydělá v přepočtu přes tři miliony korun. A to díky fotkám ve spodním prádle,...

Z modelky se stala superhrdinkou. Ženě stačily pouze barvy na tělo

Modelka Amanda Nicole ráda na sociálních sítích provokuje fotografiemi, které odhalují její zaoblené křivky. Někdy se...

Se mnou se ta moje pořádně nevožrala ještě ani jednou, stěžoval si manžel

Vesnický život pětičlenné rodiny ze Lkáně nastavil buldozerista Luděk, který si k domku přál i malé hospodářství. Jeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

Voňavé horké čaje umí zahřát i největší zmrzlíky a pomohou při rýmě

Čajová sezona je v plném proudu. Týdeník Tina přinesl sedm receptů na horké pití, které vás zahřeje na těle i na duši....

Nenaklepávejte, masírujte. Osm rad od odborníka, jak na dokonalé řízky

Nestačí jen koupit kvalitní maso, při přípravě řízků se s nimi musíte trochu „pomazlit“. Jakým chybám se vyhnout a na...

České rizoto je moje noční můra, svěřil se italský šéfkuchař

Premium Téměř dvacet let Riccardo Lucque (51) učí Čechy milovat autentické italské chutě. A hosté už mu nevracejí těstoviny s...

Rostou špagety na stromech? Itálie se přetahuje s Čínou o vynález těstovin

„Za svou krásu vděčím špagetám,“ tvrdí herečka Sophia Lorenová. Neapolský filozof Giambattista Vico napsal, že dobré...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Gabriela Koukalová se pochlubila, že čeká miminko. Změnila si i příjmení

Bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová (31) bude maminkou. V ranním vysílání na Primě se pochlubila šťastnou novinou a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...