Čtvrtek 6. května 2021, svátek má Radoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. května 2021 Radoslav

Tradiční i méně obvyklé recepty na vánoční cukroví, které vás nadchnou

  8:48
Do Štědrého dne zbývá už jen necelý měsíc. Je tedy nejvyšší čas povolat do stavu pohotovosti vály, válečky, formičky, pečicí papíry a plechy, zásobit se moukou, cukrem, máslem, ořechy a čokoládou a začít pečicí maraton, na jehož konci oslníte rodinu a známé dokonalým cukrovím.

Čokoládová kolečka | foto: Isifa.com

Čokoládová kolečka

Doba přípravy: 20 minut + 1 den odležení + 8–10 minut pečení

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 50 g strouhané hořké čokolády
  • čokoládový krém

1. Z prosáté mouky, pokrájeného másla, cukrů, žloutků, kávy a čokolády vypracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladu na den odležet.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

3. Těsto rozválíme na placku a vykrájíme stejný počet plných koleček a koleček s vykrojeným středem.

4. Ve vyhřáté troubě pečeme zvlášť plná a vykrojená kolečka asi 8–10 minut.

5. Upečená kolečka uložíme do chladu rozležet a pak je mažeme čokoládovým krémem (viz Tip) a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Čokoládový krém: 100 g hořké čokolády rozpustíme, 80 g másla rozšleháme, přišleháme 100 g čokoládové pomazánky s lískovými oříšky. Do másla s pomazánkou pomalu postupně přišleháme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme.

Hvězdičky s mátovým krémem

Hvězdičky s mátovým krémem

Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina + pečení 8–10 minut

  • 225 g másla
  • 1 velké vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g neloupaných nastrouhaných mandlí

Na krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání (+ ztužovač)
  • 250 g sýra mascarpone
  • 130 g cukru moučka
  • 2 lžíce mentolového likéru
  • kakao

1. Máslo vyšleháme s vejcem a cukrem do pěny. Přimícháme mouku, sůl a nastrouhané mandle.

2. Z těsta uděláme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu vychladit.

3. Na pomoučněném pečicím papíru rozválíme těsto na tenký plát a vykrájíme z něj hvězdičky.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.

5. Vychladlé hvězdičky uložíme do chladu a před podáváním je nazdobíme krémem.

6. Smetanu se ztužovačem vyšleháme do tuha. Mascarpone vyšleháme s cukrem a mentolovým likérem.

7. Šlehačku spojíme s mascarpone. Krémem slepujeme vždy dvě hvězdičky dohromady. Potřeme jím i povrch hvězdiček a poprášíme kakaem.

Tip: Namísto poprášením kakaem rozdrťte v hmoždíři několik mentolových bonbonů a povrch hvězdiček jimi posypte.

Mandlová kolečka

Mandlová kolečka

Doba přípravy: 20 minut + 4 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • 120 g strouhaných mandlí
  • citronová poleva
  • hrst loupaných mandlí
  • kandované třešně
  • vanilkový cukr

1. Z prosáté mouky, cukru, másla, žloutku a mandlí zpracujeme těsto, vytvarujeme ho do válečku a dáme v potravinové fólii na čtyři hodiny vychladit.

2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mandle podélně nakrájíme, třešně přepůlíme.

3. Z těsta vyváleného na plát vykrájíme kolečka, nožem je přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.

4. Vychladlá kolečka slepíme citronovým krémem (viz Tip), vršek koleček potřeme citronovou polevou, ozdobíme kousky mandlí a polovinou kandované třešně. Její vršek navlhčíme vodou a posypeme vanilkovým cukrem.

Tip: Citronový krém: 2/3 hrnku cukru krupice rozšleháme s dvěma vejci, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, 125 g změklého másla a lžičku škrobu. Vyšlehanou hmotu dáme do kastrůlku a na mírném plameni vaříme za stálého míchání asi 8 minut, dokud nevznikne hladký krém. Ten necháme ztuhnout a pak jím mažeme kolečka.

Čokoládové kostky s ananasem

Čokoládové kostky s ananasem

Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin chlazení + 15 minut dokončení

  • 180 g rozemletých piškotů
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 150 g proslazených plátků ananasu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 4 lžíce strouhaných mandlí

1. Rozemleté piškoty nasypeme do mísy a pokapeme je rumem a citronovou šťávou.

2. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Citronovou kůru najemno nasekáme. Z části ananasových plátků vykrájíme malé hvězdičky na ozdobu, zbytek najemno posekáme.

3. Změklé máslo promícháme s cukrem, přilijeme polovinu čokolády, smícháme s mandlemi, piškoty, citronovou kůrou a nasekaným ananasem.

4. Tužší hmotu naředíme rumem nebo horkou vodou, řidší zahustíme přidáním strouhaných mandlí.

5. Hmotu rozetřeme v silnější vrstvě na pečicí papír, necháme v chladu ztuhnout.

6. Ze ztuhlé hmoty vykrajujeme kostky, které polijeme zbytkem rozehřáté čokolády a ozdobíme hvězdičkami ananasu.

Tip: Vyzkoušejte světlou verzi s bílou čokoládou. Ananas nahraďte kandovanými třešněmi nebo papájou.

Perníkové muffiny

Perníkové muffiny

Doba přípravy: 30 minut + 15–20 minut pečení

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 200 ml podmáslí
  • 2 velká vejce
  • 6 lžic oleje
  • 100 g medu
  • 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
  • 50 g sušeného ovoce: papája, meruňky
  • 100 g loupaných mandlí

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přimícháme sůl a koření.

3. V jiné misce prošleháme podmáslí, vejce, olej a med.

4. Kandovanou kůru a sušené ovoce pokrájíme na drobno. Mandle nasekáme.

5. Obě směsi spojíme, vmícháme pokrájenou kandovanou citrusovou kůru a sušené ovoce.

6. Těsto lžící rozdělíme do formy na muffiny, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut.

Tip: Marcipánoví tučňáci: z 250 g marcipánu vytvořte 12 vajíček, potřete je rozpuštěnou čokoládou. Zobák udělejte z kousku mandle či kandované citronové kůry, na nohy použijte nakrájené plátky papáji.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Doba přípravy: 15 minut + 1–2 odležení + 8–10 minut pečení

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 100 g strouhaných lískových ořechů
  • 2 žloutky
  • 200 g másla
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Na obalení:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, lískové oříšky, žloutky a pokrájené máslo.

2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme do válečku a zabalené v potravinové fólii odložíme do chladničky na jeden až dva dny.

3. Moučkový cukr na obalení promícháme s vanilkovým cukrem.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

5. Váleček těsta rozkrájíme na hranolky, ze kterých na vále vytvoříme válečky. Ty nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme z nich rohlíčky.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut a ještě teplé plochým nožem postupně přendáme do mísy s moučkovým cukrem a obalíme je.

Tip: Vůni citronu nahraďte několika kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu. Na obalení použijte vanilkový, ne vanilinový cukr! Můžete si ho i vyrobit z cukru a vanilkového lusku.

Kolečka se zázvorem

Kolečka se zázvorem a mandlové kuličky

Doba přípravy: 15 minut + 1 den odležení + 8–10 minut

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 200 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • pomerančová marmeláda se zázvorem

1. Hladkou mouku prosejeme na vál, promícháme se zázvorem, přidáme pokrájené máslo, cukr a žloutky a zpracujeme na vláčné těsto.

2. Těsto vytvarované do válečku zabalíme do potravinové fólie a necháme den odležet v chladu.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

4. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Z jednoho vyváleného plátu vykrajujeme kolečka, z druhého kolečka s otvory.

5. Kolečka přesuneme na plech – zvlášť pečeme plná a s otvory.

6. Hotová a vychladlá kolečka uložíme do chladu a pak slepujeme dohromady pomerančovou marmeládou.

Tip: Některé pomerančové marmelády mají hrubší konzistenci. Zahřejte ji, případně trochu nařeďte a rozmixujte.

Mandlové kuličky

Mandlové kuličky

Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení

  • 250 g mletých mandlí
  • 100 g sušeného mléka
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 4 plátky sušeného slazeného ananasu
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • sezamová semínka na obalení

1. Promícháme mandle se sušeným mlékem. Kůru a ananas najemno nasekáme.

2. Do mísy k mandlím přisypeme 1/2 nasekaného ovoce, přilijeme kondenzované mléko a promícháme.

3. Hmotu dáme na hodinu vychladit. Lžící z ní oddělujeme kousky, které tvarujeme do kuliček.

4. Ty obalíme v sezamu, vložíme do papírových košíčků a ozdobíme zbylou kůrou a ananasem.

Tip: Mandlovou hmotou můžete např. naplnit formičky nebo ji nechat ztuhnout v plátu a vykrajovat různé tvary.

Autor:
  • Nejčtenější

Nahých scén lituju. Mám z toho zvláštní trauma, říká Berenika Kohoutová

Premium Ať se jí v životě děje cokoliv, ze všeho si dokáže vzít to lepší. Kromě mnoha pracovních úspěchů do svých třiceti...

Pneumatika v pase, zaříznuté legíny. Hříchy, které vedou do módního pekla

Móda není jen o nejžhavějších trendech na poli krásy. Na odívání je potřeba nahlédnout ještě z jiného, osobnějšího...

Thajka miluje tetování, první si vytvořila sama pomocí háčku a inkoustu

Pětatřicetiletá Haruethai Piankaewová z Thajska propadla kouzlu tetování už ve čtrnácti letech. Od tatéra si nechala...

Měl jsem pupek jako pneumatiku, říká Pavel, který shodil 33 kilogramů

Pavel Procházka se nevešel do žádného oblečení, měl vysoký cholesterol a pořádné břicho. Díky novému životnímu stylu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Styděla jsem se za sebe, tak jsem shodila 83 kilo, říká úřednice Katka

Ve svých jednadvaceti letech vážila 145 kilogramů. S morbidní obezitou se jí podařilo během pěti let skoncovat. „Každá...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Dopřávejte si ředkvičky stokrát jinak, pro vaše tělo udělají maximum

Ředkvička je velmi užitečná zelenina, neboť obsahuje mnoho důležitých prvků a vitaminů. Hodí se nejenom k přípravě...

Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám...

VIDEO: Zkuste božsky nadýchané lívance bez droždí podle Pavla Berkyho

Na lívance najdete na internetu stovky receptů. Mnoho z nich, aby dosáhly nadýchanosti, do těsta přidává kypřicí prášek...

Jak vybírat, loupat i vařit chřest. Užijte si sezonu této báječné zeleniny

Chřest je zdravý a velmi chutný. Právě teď je jeho sezona a koupit ho můžete jak přímo u pěstitelů, tak v obchodě nebo...

Slyšeli jste už o Rossmánkovi? Vyhrajte speciální boxík pro maminky
Slyšeli jste už o Rossmánkovi? Vyhrajte speciální boxík pro maminky

Mnoho drogerií nabízí hodně výhod, ale žádná jako ROSSMANN. Pro maminky je zde speciální program Rossmánek, díky kterému získáte výhodné slevy,...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...