Úterý 11. května 2021, svátek má Svatava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 11. května 2021 Svatava

Nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice je sonátou pro kuřecí stehna, mletou papriku a smetanu, kterou prostě musíte milovat. I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se kuře na paprice stále drží na vrcholku pomyslné hitparády jídel, na něž nedáme dopustit.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    524 KCal

    24 %

    22 %

  • Energie

    2194 KJ

    24 %

    22 %

  • Sacharidy

    5,4 g

    6 %

    5 %

  • Vláknina

    0,8 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    32,5 g

    52 %

    48 %

  • Tuky

    41,4 g

    64 %

    59 %

  • nasycené

    17,1 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Ve větší pánvi nebo kastrolu necháme rozpálit olej s máslem. Pak vložíme osolená kuřecí stehna a paličky a opékáme je asi čtyři minuty z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme a necháme stranou.
  2. Do výpeku nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky a restujeme do zhnědnutí.
  3. Přisypeme mletou papriku a mírně zarestujeme.
  4. Pak přilijeme vývar a trochu mléka a smetany. Vložíme kuřecí maso, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
  5. Maso vyjmeme, lehce opepříme, přidáme lžíci domácí jíšky a provaříme asi deset minut.
  6. Přilijeme zbylou smetanu, dochutíme solí a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  7. Do omáčky vrátíme maso, prohřejeme a podáváme. Ideální přílohou jsou houskové knedlíky nebo těstoviny.

Možná i vaše babička kdysi chovala slepice (nebo je ještě chová?). Velmi oblíbeným receptem na úpravu slepičího masa byla právě omáčka se smetanou a paprikou. S kuřetem ovšem tato specialita získala další lahodný rozměr.

Zejména šťavnatější maso ze stehýnek je pro úpravu na paprice jako dělané. Kdo nemá rád houskové knedlíky, může k omáčce podávat noky, jak to měla ve zvyku autorka prvorepublikových kuchařek Anuše Kejřová.

Zajímavá je i varianta s haluškami, jak to mají rádi v Maďarsku, odkud podle některých pramenů tento recept původně pochází. Však také zkuste do receptu použít maďarskou papriku a budete se olizovat až za ušima.

Autor: ,

Podobné recepty

Vepřová pečeně na rožni s omáčkou ze sušených švestek

Vepřová pečeně patří mezi levnější partie z vepříka. Na rychlou přípravu není příliš vhodná,...

Sekaná pečeně se žampiony

Sváteční oběd sice zabere trochu času při přípravě, výsledkem ale bude chuťově vyvážené a oku...

Krémové italské risotto podle Pavla Berkyho

Jestli chcete zažít Itálii bez pasů a letenek, vyzkoušejte risotto tak, jak ho připravil kuchař a...

Pikantní kuře s cizrnou a koriandrem

Vůně dálek a lahodná pikantní chuť, tak by se dal charakterizovat tento jednoduchý a přitom lahodný...

Chřestové makarony s citronem

Lehké, rychlé a navíc neskutečně dobré. Takové jsou makarony s chřestem.

Zobrazit více