Nejlepší české chlebíčky: šunkový, hermelínový či rajčatový

  0:18aktualizováno  0:18
Neexistuje větší český silvestrovský hit, než jsou "otevřené sendviče", jak se jim říká ve světě, kde nemají obdoby. Bez nich jako by starý rok ani neskončil.

Obrazová redaktorka ONA DNES vybírá celý rok také fotografie jídla. K chlebíčkům má kladný vztah. | foto: Petra Pikkelová

Každý z nás má v oboru chlebíčků svého favorita, tak jsme vyfotili a popsali ty nejtradičnější. Jejich příprava je jednoduchá, takže recepty uvádíme jen pro formu, většinu z nich připravíte i podle fotky. Naše chlebíčky i receptury pocházejí z cukrárny Apetit v Revoluční ulici v Praze (www.apetitpraha.cz).

Rajčatový chlebíčekRajčatový chlebíček

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 1 kelímek pomazánkového másla
* 13 rajčat
* 1/2 cibule
* 250 ml majonézy
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* nasekaná petržel

Nakrájíme veku na plátky a každý namažeme pomazánkovým máslem. Komu chutná víc klasické, může použít to. Na prkénku nakrájíme na plátky omytá a osušená rajčata a rozvrstvíme je na jednotlivé chlebíčky.

V misce smícháme majonézu s prolisovaným česnekem,směs osolíme, opepříme a naplníme jí zdobicí sáček. Ochucenou majonézou nazdobíme rajčata, vše posypeme cibulí nakrájenou na jemné plátky a navrch na ozdobu dáme petržel.

Šunkový chlebíčekŠunkový chlebíček

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g domácího či kupovaného bramborového salátu
* 150 g šunky
* 3 vejce
* 4 kyselé okurky
* několik proužků sterilizované kapie

Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Veku rozkrájíme a každý chlebíček potřeme vrstvou bramborového salátu. Vajíčka a okurky nakrájíme na tenké plátky.

Šunku nařízneme z jedné strany do půlky, srolujeme a položíme na půlku chlebíčku. Na zbylou část naklademe plátek vejce, plátky kyselé okurky a kousky kapie. Chlebíček můžeme nazdobit majonézou a petrželkou.

Chlebíček s roastbeefemS roastbeefem

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* máslo
* 250 g nakrájeného roastbeefu
* 4 rajčata
* 1/2 cibule
* 2 lžíce majonézy

Máslo necháme odstát, aby povolilo, nakrájíme veku a každý chlebíček namažeme vrstvou másla. Pro pikantnější chuť jde použít dijonská hořčice.

Nakrájený roastbeef rozdělíme na jednotlivé plátky a po jednom je klademe na chlebíček. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na měsíčky a po jednom dáme na každý plátek veky. Dozdobíme majonézou ze zdobicího sáčku a tenkým kolečkem cibule.

Tvarohový chlebíček se sušenými rajčatyTvarohový chlebíček se sušenými rajčaty

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 žervé či lučina
* sůl, pepř
* na ozdobení sušená rajčata, čerstvá petržel a listy salátu

Do větší misky dáme měkký tvaroh, žervé či lučinu, vše důkladně promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Se základní pomazánkou můžete experimentovat. Zkuste do ní přidat nasekané vlašské ořechy nebo prolisovaný česnek.

Hotovou pomazánku dejte vychladnout do lednice. Nakrájejte si veku, konečný počet plátků závisí na tloušťce řezu. Pomazánku nandejte do zdobicího sáčku a klikatým pohybem naneste na plátky veky. Nakonec dozdobte sušenými rajčaty, nasekanou petrželkou a kouskem salátu.

Chlebíček s krabí pomazánkouChlebíček s krabí pomazánkou

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 1 balení krabích tyčinek
* 2 lžíce majonézy
* 2 lžíce bílého jogurtu
* sůl, bílý pepř
* na ozdobení červená paprika, salát, plátky citronu

Pokud máme krabí tyčinky mražené, necháme je v horké vodě povolit. Pak tyčinky nakrájíme nadrobno nebo rozmačkáme vidličkou v misce. Přidáme majonézu a jogurt, osolíme, opepříme a můžeme dochutit šťávou z citronu.

Pomazánku můžeme vylepšit, když rozmixujeme 2 vejce natvrdo a 1 cibuli a vše smícháme dohromady. Hotovou krabí pomazánku dáme vychladit do lednice, nakrájíme veku a pomazánkou namažeme jednotlivé plátky. Každý dozdobíme plátkem citronu, proužkem červené papriky a kouskem salátu.

Sýrová trojkombinaceSýrová trojkombinace

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g taveného sýra
* 4 stroužky česneku
* 100 g strouhaného sýra
* 2 lžíce majonézy
* 25 proužků eidamu, uzeného eidamu, hermelínu

Do misky si připravíme tavený a strouhaný sýr a promícháme je. Přidáme majonézu a prolisovaný česnek. Znovu promícháme,můžeme použít i mixér. Podle chuti dosolíme, dopepříme a pomazánku necháme ztuhnout v ledničce. ¨

Veku nakrájíme a jednotlivé plátky pomažeme sýrovo-česnekovou pomazánkou. Navrch chlebíčku střídavě klademe nakrájené proužky uzeného eidamu, eidamu a hermelínu.

Rybí chlebíček s očkemRybí chlebíček s očkem

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 150 g másla
* 1 sardelová pasta
* plechovka oček
* 100 g tvarohu
* 1 cibule
* kyselé okurky
* rajče na ozdobu

Šlehačem nebo ručně smícháme máslo, tvaroh a sardelovou pastu. Předepsané poměry jsou orientační, můžete je měnit podle vlastní chuti - sardelová pasta je hodně slaná. Nakrájíme veku a na jednotlivé krajíčky nastříkáme vzniklou pěnu zdobicím sáčkem s vroubkovanou hubičkou. Samozřejmě že můžeme chlebíčky klasicky namazat. Dozdobíme kolečky cibulky, rajčetem a na každé uložíme jedno sardelové očko.

Chlebíček GurmetGurmet

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g pikantního salámu obaleného v pepři
* máslo
* 4 kyselé okurky
* 3 vajíčka natvrdo
* majonéza

Krajíčky veky potřeme tence máslem a obložíme kolečky pikantního salámu obaleného v pepři. Stáčíme je do kornoutků, aby vytvořila hezkou hromádku. Okurky nakrájíme na 0,5 cm silné šikmé plátky, které ještě dvakrát nakrojíme, aby vytvořily vějířek. Na každý chlebíček položíme kolečko vejce, na něj vějířek z okurky, kopeček majonézy a třeba kousek červené kapie.

Hermelínový chlebíčekHermelínový chlebíček

Příprava: 25 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 2 hermelíny
* 250 g majonézy
* 1 vejce natvrdo
* 100 g šunkového salámu
* 1/2 cibule
* 2 lžičky hořčice
* 250 g bílého jogurtu

Hermelínovou pomazánku smícháme z jednoho hermelínu, vejce natvrdo, šunkového salámu, cibule (vše nakrájíme nadrobno nebo dáme do mixéru), dvou lžiček plnotučné hořčice, majonézy a bílého jogurtu. Směs osolíme, opepříme a navršíme na krajíčky veky. Dozdobit můžeme plátky hermelínu, rajčetem, trochou majonézy a posypeme sladkou paprikou.

Autor:

Nejčtenější

Potravinová pyramida je omyl moderní výživy, říká Margit Slimáková

Margit Slimáková, výživová specialistka

Studium farmacie úspěšně dokončila, ale už na škole byla rozhodnutá, že pro farmaceutický průmysl pracovat nebude. Víc...

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Příběh Patrika: Žena opustila mne i dceru, ale stejně se stále vrací

Ilustrační snímek

Dva roky moje manželka udržovala milenecký vztah s jiným mužem. Když to na ni prasklo, rozhodla se pro něj. Bez...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Průzkum: muži dávají přednost ženám s hustým obočím. Na sex i na vztah

Cara Delevingne je současnou nejžádanější modelkou světa. Angličanka s výrazným...

Ženy s hustým obočím mají podle vědců v krvi vyšší hladinu pohlavních hormonů a bývají sexuálně náruživější. Proto se...

Další z rubriky

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem...

Vyprošťováky, které vás po divoké noci nakopnou do nového roku

Smaženka s okurkou

Silvestrovská noc bude možná dlouhá a zábavná, ale první novoroční ráno může být hodně bolavé a nepříjemné. Jak zmírnit...

Najdete na iDNES.cz