Zdobení perníků je má velká vášeň, která se před Vánoci mění ve skutečné šílenství. Úspěšně mi v tom sekunduje má maminka (72), která pro mne perníky už řádku let peče. Po letech jsou její perníčky úžasně vymazlené. Z jejích tipů na pečení: Všechny ingredience musí mít před výrobou těsta pokojovou teplotu. Sypké složky (mouka, koření, soda) prosejeme, aby byly nadýchané. Těsto necháme odležet v chladné místnosti, nejméně přes noc, ale raději déle (i několik dní). Před válením necháme těsto alespoň dvě hodiny při pokojové teplotě zvykat, potom znovu rukama propracujeme (trhalo by se). Rozkvedlané vejce na potření upečených perníčků NEPATRNĚ osolíme a přidáme pár kapek mléka nebo vody - lépe se tak rozpustí bílek. Vejce nešleháme příliš, aby nevytvořilo bublinky. Na plechu pečeme podobně velké tvary, drobnější by se mohly připálit. Hotové perníky potřeme vejcem ještě za horka, ale také ne hned po vyjmutí.
Eva Staňková