Na jaře si dejte mladé maso. Je výživné, zdravé a skvěle si pochutnáte

Jarní kuchyně je pro mnohé vysvobozením z těžkého snu hutných polévek, tučných mas a zahuštěných omáček, jež nám pomáhaly přežít zimu. Je čas na trochu odlehčení v podobě mladého masa. Jehněčí, telecí či kůzlečí se hodí na první jarní grilování, nebo ho dolaďte bylinkami a šoupněte do trouby či na pánev.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr SchoberKulinární studio MAFRA

Výhodou mladého masa je, že obsahuje méně tuku a více bílkovin, vitaminů a dalších prospěšných látek než maso ze starších kusů. Hodí se zejména pro děti, seniory, nebo při rekonvalescenci či dietě. Ovšem to neznamená, že byste si ho neměli dopřát, pokud do některé ze zmíněných skupin nepatříte.

Jehněčí, kůzlečí nebo třeba telecí maso si rozumí s bylinkami, tymiánem, šalvějí nebo medvědím česnekem. Báječně se k němu hodí svěží zelenina od karotky přes hrášek či sladkou kukuřici, listový špenát a doplnit ho můžete různě upravenými saláty. 

Jak využít jehněčí maso

Jehněčí či kůzlečí hřbet a kýta se hodí zejména na pečení, ale křehké a libové maso využijete také při grilování. Na rošt jsou skvělé i kotletky. Plec je vhodná k dušení, ale také na rolády, z krku bude vynikající ragú. Mleté jehněčí nebo kůzlečí maso využijete na ty nejdokonalejší burgery či čevapčiči v balkánském stylu.

Telecí kýta je vynikající nejen v podobě klasického vídeňského řízku, ale výborná je také na pečení, minutky nebo jako fajnová roláda. Vyzkoušejte i nadívané hrudí nebo třeba maďarský perkelt.

Na co si dát pozor při nakupování a přípravě mladého masa jsme se zeptali Martina Fialy z řeznictví a uzenářství Fiala Milovice, jež je držitelem značky kvality Regionální potravina 2019 za Milovické škvařené sádlo ve skle.

Jak vybírat jehněčí, kůzlečí a další mladá masa?
Každé maso vystavené ve vitríně se vybírá hlavně očima. Mladé maso musí mít vzhledem k věku zvířete  výrazně světlejší barvu než starší kusy. Láká nás jeho viditelná čerstvost, svěžest a máme-li možnost přivonět, i lákavá vůně. Pozor je třeba dávat na to, aby maso nebylo oschlé, flekaté a „unavené“.

Jak využít kůzlečí maso

Na co si dát pozor při tepelné úpravě mladého masa a jak ho nejlépe připravovat? 
Mladé maso obsahuje větší množství vody, proto je nezbytné ho při přípravě nejdříve krátce 1 až 2 minuty zprudka tepelně opracovat ze všech stran, tzv. zavřít, potom naopak snížit na nižší teplotu a pozvolna připravovat. Jednou z jeho mnoha výhod je i kratší doba přípravy. Je ovšem třeba maso hlídat, aby nedošlo k jeho zbytečnému vysušení delší úpravou.

Pro koho se mladé maso nejvíc hodí a proč? 
Mladé maso obsahuje minimum tuku, má větší obsah bílkovin a vody než starší kusy. Je proto vhodné pro každého, ale samozřejmě nejvíce ho i vzhledem k jemné struktuře masa a trochu tlumené chuti ocení děti a senioři.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...