Ženy už nepijí jen slaďárny, říká špičkový barman a předvádí ohnivého draka

  2:00aktualizováno  2:00
Matthias Giroud patří mezi špičku mezi barmany celého světa, jeho nápady se mixují v luxusních podnicích Buddha Bar od Moskvy až po Caracas. Při návštěvě Prahy nám předvedl svůj nejefektnější koktejl Fire Dragon a přidal několik tipů, na co se při mixování soustředit doma.

Příprava koktejlu Fire Dragon (v překladu ohnivý drak) je inspirována technikou blazer, kdy se v drinku zapálí alkohol. Náš způsob je už ale bližší kuchyni, protože vlastně flambujeme ovoce s cukrem, který zkaramelizuje,“ vysvětluje Francouz svou techniku přípravy, která zanechá opravdu dojem. Sami se můžete přesvědčit ve videu.

Barman tak trochu kuchařem

Fotogalerie

Právě přebírání technik, pomůcek i ingrediencí z kuchyně je podle Girouda jedním z posledních trendů mixologie. „Barmani si začali vyrábět spoustu vlastních ingrediencí jako jsou různá pyré, marmelády, míchají si směsi koření nebo ovocných a bylinkových čajů,“ popisuje Giroud.

Trend si můžete vyzkoušeti doma, zkuste si do sklenky sektu přidat lžičku jahodového pyré. Kromě džusů jsou pak oblíbenou barmanskou ingrediencí i sirupy. „Jeden z nejoblíbenějších drinků Buddha Baru na celém světě se skládá z jahodového pyré, bezinkového sirupu, malinovo-růžového sirupu a sektu,“ prozrazuje.

Ženy už nepijí jen slaďárny

Koktejl Siesta s tequilou

Koktejl Siesta s tequilou

Zároveň ale dodává, že si jej rozhodně neobjednávají jenom ženy. „Já za svých osmnáct let praxe vidím, že už není pravda, že by ženy dávaly přednost sladším koktejlům a muži silnějšímu alkoholu. Zatímco dřív si ženy často objednávaly drinky s vodkou, dnes už se nebojí ani výraznější chuti whiskey nebo rumu,“ pochvaluje si Matthias Giroud

Při své pražské návštěvě připravoval nahořklý drink Siesta z tequily, hroznového a limetkového džusu, máty a vanilkového cukru. Po promíchání v shakeru jej dolil hořkou sodou Rodino.

Letí bary ve stylu prohibice i Karibiku

A jaké jsou podle tohoto odborníka v oboru další trendy v barech světa? Otvírají se menší podniky, které musíte „objevit“, trochu to prý připomíná doby americké prohibice. A velmi také letí styl tiki, kdy jsou koktejly většinou s rumem a hodně barevné, dekorace baru připomíná Karibik a Polynésii se spoustou květin, palem, dřevěných dekorací a domorodek v sukních z palmového listí. Giroud dělá třeba Miri Miri Tiki z vlastního míchaného rumu se směsí skořice s příchutí mandlí, třešňové Amareny, portského vína Ruby, Maraschina likéru, jamajského spice bitteru a čerstvé ananasové štávy.

Koktejl Miri Miri Tiki

Koktejl Miri Miri Tiki

Z mixování drinků se podle Girouda již stává tak trochu umění. I když se to může zdát trochu přehnané, potvrzuje to nové označení pro některé barmany „art-tender“ (art je anglicky umění, namísto výrazu bar-tender). Ti vytvářejí i tzv. koktejlové obrazy, které se skládají ze tří drinků, jejichž ingredience a chutě se vzájemně doplňují. 

Koktejlový obraz

V tomto duchu vytvořil v Praze Matthias Giroud koktejlový obraz inspirovaný Mexikem a Japonskem zároveň. První drink se skládal z tequily, čaje z japonské třešně a japonského citrusu yuzu. V druhém drinku byla nejvýraznější chuť saké s pálivým chilli a džusem z maracuji, které doplňoval agávový sirup, vanilka a orange bitter. Třetí drink pak spojoval kouřovou chuť mezcalu se švestkovým vínem a šumivým japonským vínem. Vše se servíruje na jednom podnose, na kterém má každá položka své přesně dané místo.

Koktejlový obraz se skládá ze tří vzájemně se doplňujících drinků.

Koktejlový obraz se skládá ze tří vzájemně se doplňujících drinků.

Cíl barmanů totiž zůstává stále stejný - na baru si musíte užít zábavu. „Na baru je to hlavně o zážitku. Já jsem na baru jako na divadle, kde předvádím představení pro diváky. Patří k tomu samozřejmě i konverzace o čemkoliv, obzvlášť rád si promluvím o drincích a jejich ingrediencích,“ vyvrací Giroud předsudek, že se barmani o svá tajemství neradi dělí. 

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Vezmi děti a kopni ji do zadku, radila náhradní manželka. Míra poslechl

Jarka poznala Míru, když jí bylo 15 let. Mají spolu dvě děti.

Vztah Jarky s Mírou je před krachem, zatímco Martina s Michalem spolu vrkají jako hrdličky a do Výměny manželek se...

Po třech dětech vážila Ludmila skoro metrák. Teď vypadá jako modelka

Osmatřicetiletá Ludmila shodila 25 kilogramů

U nás v rodině měly všechny ženy velké zadky, směje se Ludmila Černá (38), jejíž hmotnost se po narození třetího dítěte...

Tomáš se mně nemůže přizpůsobit, musím já, říká Anna Satoranská

Anna Satoranská

Společně se svým otcem Pavlem Maurerem pořádá gastronomické výlety do světa, vydává průvodce po restauracích a pořádá...

Zprvu jsem dietu před okolím tajila, říká žena, která zhubla 27 kilogramů

Jiřina Sedlmajerová zhubla 27 kilogramů.

Jiřina vaří v mateřské školce, se zdravým jídelníčkem pro sebe si však hodně dlouho neuměla poradit. Nakonec jí...

Jak přežít pubertu: dejte na instinkty a raději buďte trochu paranoidní

puberta matka dcera

„Je to náročné období, které má i své kouzlo,” říká o dospívání pedagog a konzultant Miloslav Hubatka. Pokud pubertou...

Další z rubriky

Rychlé a chutné večeře pro ty, kdo milují cukety, rajčata a okurky

Cuketové bramboráčky

Radost ze zeleninové úrody ze zahrádky nebo z úlovků z farmářského trhu může zkazit nedostatek nápadů, co se všemi těmi...

RECEPT DNE: Plněné cuketové placičky

Plněné cuketové placičky

Nevíte, co uvařit k večeři? Vyzkoušejte naše plněné cuketové placičky.

RECEPT DNE: Špagety s pečenou dýní

Špagety s pečenou dýní

Začíná čas dýní, které jsou nejen zdravé, ale také skvěle chutnají. Vyzkoušejte náš recept na špagety s pečenou dýní.

Báječné tacos, wrapy a tortilly. Zabalené svačinky do školy i do práce

Tacos s limetkovým kuřetem a pico de gallo

Když potřebujete zahnat malý nebo velký hlad během dne, hodí se mít po ruce něco k zakousnutí. Ideálně všechny chutě...

Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení
Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení

Policisté na Královéhradecku zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy, kteří údajně nesou odpovědnost za tragédii. Ta se odehrála před dvěma lety, jejímž následkem osmiletý chlapec po operaci mandlí upadl do kómatu.

Najdete na iDNES.cz