Pečení je dědictví po komunistech. Co nebylo, to jsme si upekli, říká cukrářka

Premium

Mirka van Gils Slavíková | foto: archiv Mirky van Gils Slavíkové

Autor:
Je úspěšnou cukrářkou, která posbírala mnoho úctyhodných ocenění, a také světoběžnicí. Nad zákusky Mirky van Gils Slavíkové si pomlaskávali v Jihoafrické republice, USA, Francii nebo Švýcarsku. Nyní žije v Nizozemsku, ale s Českem ji spojuje nejen láska ke kynutému těstu.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Chtěla jste být vždycky cukrářkou, nebo jste měla původně jiné plány? Představte si, že ne, cukrařina nebyla v mých představách. Chtěla jsem studovat UMPRUM, obor sklářství. Ale člověk míní a Pán Bůh mění. Tak to už bývá. Nicméně v té cukrařině jsem si našla to, co bych aplikovala i ve sklářství, a tak jsem tu kreativitu rozvíjela celý život ve sladkém.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Dagmar Heřtová

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar...

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Šéfkuchař Nikolas Kratěna vystudoval střední odborné učiliště a jako kuchař pak...

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit...

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s...

Richard Tomáš je mistrem světa v sushi. Zabodoval s jeřábem na křišťálu

Sashimi moriawase

Kuchař Richard Tomáš z české restaurace Yamato to udělal klasicky: přišel, účastnil se a zvítězil....

Žralok mě mile překvapil, losos se přeceňuje. Šéfkuchař o rybích specialitách

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje středomořské...

Ve východních Čechách, konkrétně v Hradci Králové, kraluje Miroslav Barcík středomořské kuchyni....

Nejčtenější

Pizza z krabice, salát nebo segedín z jídelny. Jak se stravujete v práci?

Nosíte si do práce oběd, nebo zaháníte hlad v jídelnách, fast foodech a restauracích? Podívejte se na zajímavá čísla z výzkumu, inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte hlasovat v anketě.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Tiramisu řezy

Tiramisu řezy

Lehké

45 min

Oslaďte si život oblíbeným italským dezertem.

Pizza z krabice, salát nebo segedín z jídelny. Jak se stravujete v práci?

Nosíte si do práce oběd, nebo zaháníte hlad v jídelnách, fast foodech a restauracích? Podívejte se na zajímavá čísla z výzkumu, inspirujte se našimi recepty a nezapomeňte hlasovat v anketě.

21. června 2025

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Pečená frittata se slaninou a cibulkou

Lehké

30 min

Frittata je tradiční italské jídlo, které se podobá omeletě.

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Bramborové šišky s kysaným zelím a krůtím masem

Lehké

60 min

Dejte tradičnímu pokrmu nový nádech.

Oslavte den pikniků. Foodblogerky radí, co si vzít s sebou a co nechat doma

Slunečné počasí láká ven a s ním přichází ideální čas na piknik. Ve středu 18. června má navíc venkovní hodování svůj den. Ať už zamíříte do parku, k vodě nebo na louku za městem, jedno je jisté: bez...

18. června 2025

Čokoládový koláč s malinami

Čokoládový koláč s malinami

Střední

50 min

Kombinace malin a čokolády chutná naprosto skvěle.

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Grilovaná panenka s koprovým salátem

Střední

45 min

Koprový salát se ke šťavnaté panence skvěle hodí.

Kváskové lívance s chia semínky

Kváskové lívance s chia semínky

Lehké

45 min

Zdravé lívance, které nastartují váš den.

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Brambory na grilu s bylinkovým tvarohem

Lehké

60 min

Nemáte chuť na maso, ale plánujete grilování? Připravte si nejlepší a přitom velmi prosté jídlo.

Z plantáže přes pražírnu až do vašeho šálku. Odhalte voňavý příběh kávy

Káva je běžnou součástí našeho života i malou radostí či společenskou událostí. Většina z nás si ji dopřává každý den. Ráno pro nakopnutí, po obědě, v práci, na setkání s přáteli… Poznejte příběh...

14. června 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Omeleta se šunkou a zeleninou

Omeleta se šunkou a zeleninou

Střední

20 min

Tato omeleta je skvělý oběd když nemáte moc času na vaření, protože je hotová již za 20 minut.

Toužíte po osvěžení? Vyzkoušejte letní limonády a sirupy podle foodblogerek

Dovedete si představit léto bez domácí limonády? My ne. Osvěžující nápoje s domácím sirupem, ovocem a bylinkami nejsou jen vítaným osvěžením v horkých dnech, jsou také součástí prázdninové pohody,...

12. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.