Meruňkovo-čokoládový koláč

Upečte podle našeho receptu koláč z křehkého korpusu a lahodné náplně.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

bez chladnutí

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    312 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1307 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    25,7 g

    29 %

    26 %

  • Vláknina

    0,7 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    2,8 g

    5 %

    4 %

  • Tuky

    21,9 g

    34 %

    31 %

  • nasycené

    13,3 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Smetanu na náplň zahřejeme. Přidáme do ní tymián, necháme zhruba 4 hodiny louhovat a scedíme.
  2. Mouku prosejeme se špetkou soli a moučkovým cukrem. K mouce přidáme vanilkový cukr, dvě lžíce studené vody, nakrájené máslo a zpracujeme, těsto necháme asi 30 minut odležet. Rozválíme ho na plát a vyložíme jím koláčovou formu (průměr 24 cm).
  3. Překryjeme alobalem, zatížíme suchými fazolemi a pečeme při 180 °C cca 20 minut. Alobal i zátěž odstraníme a ještě 15 minut dopékáme. Necháme vychladnout.
  4. Tymiánovou smetanu znovu zahřejeme. Přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit, vmícháme máslo a rozmixované vypeckované meruňky. Náplň nalijeme na korpus a necháme ztuhnout v chladničce, dozdobíme meruňkami a tymiánem.
Autor:

Podobné recepty

Clafoutis s ostružinami

Upečte si francouzský koláč plný čerstvého ovoce.

Ovocný trifle do skleničky

Chce to něco dobrého na zub? Připravte rodině vrstvený dezert anglického původu.

Vaflové kornoutky s ovocem

Kornouty nemusíte plnit pouze zmrzlinou. Inspirujte se naším receptem.

Ostružinové sušenky

Zpracujte ovoce ze zahrady do těchto křehkých čokoládových sušenek, které se jen rozplývají na...

Vanilkové řezy se skořicí

Ke kávě jsou tyto luxusní řezy jako dělané.