Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

aktualizováno 
Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří ovocné knedlíky, drobenkový koláč a kynuté makové buchty. A jako bonus pro ty, kdo mají přízeň na Moravě, přidáváme dvojctihodné koláčky.

Mezi letními superhity je zlatým hřebem borůvkový koláč s drobenkou. | foto: Profimedia.cz

Meruňkové knedlíky ze spařeného těsta

Ingredience na 4 porce:

Meruňkové knedlíky
  • 500 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 500 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 500 g meruněk
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • máslo na přelití
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Mléko s krupicovým cukrem svaříme a přelijeme (spaříme) jím mouku v míse. Lehce propracujeme a necháme zchladnout.
  2. Pak do směsi přidáme dva žloutky a uhněteme hladké nelepivé těsto.
  3. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  4. Z těsta uděláme váleček a nožem ho nakrájíme na stejně velké kousky. Z každého z nich v dlani uděláme placičku a do ní zabalíme vypeckovanou meruňku. Pokud je kyselejší, můžeme dovnitř vložit kostku cukru. Snažíme se, aby bylo těsto rovnoměrně rozložené kolem ovoce, neměla by to být moc silná vrstva. Uhladíme spoje a klademe na tác vysypaný hrubou moukou.
  5. Hotové knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme 7 minut.
  6. Na talíři je posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozehřátým máslem.

Tip: Dovnitř meruněk můžete také vložit kostičku čokolády nebo kousek marcipánu.

Borůvkový koláč s drobenkou

Ingredience na 1 plech:

Borůvkový koláč s drobenkou
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1,5 hrnku borůvek
  • máslo a hrubá mouka na vysypání plechu
  • Na drobenku:
  • 150 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Cukr, vejce, zakysanou smetanu a olej prošleháme v míse metlou. Potom postupně přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme na něj těsto a rovnoměrně rozetřeme.
  3. Navrch rozložíme přebrané borůvky a ty bohatě posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z hrubé mouky, másla a cukru tak, že jsme všechny tyto ingredience promnuli mezi prsty.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, okraje koláče i drobenka by měly lehce zezlátnout.

Kynuté makové buchty

Ingredience na 1 pekáč:

Kynuté makové buchty
  • 250 ml vlažného mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 42 g droždí (kostka)
  • 750 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 200 g másla (může být napůl se sádlem) + na pomazání
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce tuzemáku
  • Na náplň:
  • 200 ml mléka
  • 200 g čerstvě umletého máku
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 100 g čokolády
  • 1 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Necháme asi čtvrt hodiny na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Ve velké míse smícháme mouku pokojové teploty se solí a zbylým cukrem, přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, žloutek a tuzemák. Vypracujeme hladké pružné nelepivé těsto, poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
  3. Mezitím si připravíme makovou náplň. Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mletý mák, oba cukry a nalámanou čokoládu. Asi minutu povaříme, nepřestáváme míchat. Pak necháme zchladnout a přidáme tuzemák.
  4. Z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, z nich děláme malé placičky a ty plníme náplní. Pečlivě zabalíme, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem a skládáme vedle sebe do pekáče spojem dolů.
  5. Hotové buchty necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 30 minut dozlatova. Před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

Moravské dvojctihodné koláčky

Ingredience asi na 20 kousků:

Moravské dvojctihodné koláče
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 42 g droždí (kostka)
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla (může být napůl se sádlem)
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • Na náplň:
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • povidla ze švestek, hrušek nebo jiného ovoce
  • Na drobenku:
  • 150 g hrubé mouky
  • 80 g másla
  • 100 g krupicového cukru


Pracovní postup:

  1. Do hrnku nalijeme asi polovinu vlažného mléka, přisypeme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy od robota nasypeme mouku, špetku soli, zbytek cukru a promícháme. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Pak přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a žloutky. Pomocí hnětacích háků vypracujeme hladké těsto, které v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
  3. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V misce utřeme tvaroh s cukrem a žloutkem. Dáme stranou.
  4. Z vykynutého těsta děláme stejně velké kuličky, z nich tvoříme v dlaních placičky a plníme je tvarohovou směsí. Zabalíme jako buchty a skládáme na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe (ještě nakynou).
  5. Necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout, pak uděláme doprostřed každého koláčku důlek, do něj dáme lžící povidla a okraje pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem. Nakonec všechny koláčky posypeme drobenkou.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Mužova smrt mi zajistila obrovskou reklamu, přiznává Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Je tomu již osmdesát let, co pětiletá dívka porodila zdravé dítě

Lina Medinaová přivedla před osmdesáti lety na svět zdravého chlapce

Přesně před osmdesáti lety malá peruánská dívenka jménem Lina porodila v Limě dítě. Bylo jí pouhých pět let, sedm...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Vzala ten nejmenší nůž a bodla třikrát. Teď sedí za pokus o vraždu

Nikola si odsedí pět let ve vězení.

Monika, která zabila svého manžela, není ve věznici Řepy jediná, která na partnera vztáhla ruku. „Třikrát jsem ho...

Chcete mít sexy zadeček? Pak se vyhněte těmto oděvům

Pokud máte větší pozadí, musíte si dát při výběru oblečení pozor, aby vám...

Zadeček, problémová část, která se nejhůře shazuje a zpevňuje. Jenže právě sedací partie muži tolik milují. A z tohoto...

Další z rubriky

Jak jíst ekologicky? Uberte hovězí a sýry, přidejte rostlinné mléko

Ilustrační snímek

Klimatické změny jsou čím dál větší téma. Vědci se shodují, že je nejvyšší čas přehodnotit, jak se k planetě chováme....

Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora...

RECEPT DNE: Smažená rebarbora s petrželovými bramborami

Smažená rebarbora s petrželovými jahodami

Sezona rebarbory je právě teď. Připravte si ji netradičně a to smaženou s petrželovými bramborami. Určitě si pochutnáte!

Najdete na iDNES.cz