Doporučujeme

Medvědí česnek je vítačem jara. Dejte ho do polévky, pesta i pomazánky

  • 4
Je jemnější než klasický česnek, ale nádherně dochutí každé vaše jarní menu. Natrhejte si medvědí česnek ve volné přírodě, na zahrádce nebo si ho kupte na farmářském trhu a pochutnejte si na výborné rybí polévce, těstovinách s pestem a pomazánce.
Pomazánka s medvědím česnekem

Pomazánka s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g krémového sýra (Lučina, Palouček aj,)
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • svazek medvědího česneku
  • hrst jemně mletých vlašských ořechů
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • tmavé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Mascarpone, krémový sýr a hořčici utřeme v misce.
  2. Medvědí česnek opláchneme, osušíme a nasekáme najemno. Vmícháme ho k sýrové směsi, přidáme ořechy a dochutíme solí a pepřem.

Tip: Podle chuti můžete do pomazánky přidat také nadrobno nakrájená sušená rajčata nebo nakládanou papriku.

Rybí polévka s medvědím česnekem

Rybí polévka s medvědím česnekem

Ingredience:

  • 3 filety tresky
  • 2 lžíce másla + na opečení houstiček
  • 100 ml vývaru (nemusí být)
  • 1 malá cuketa
  • svazek medvědího česneku
  • 150 ml smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Filety z tresky nakrájíme na větší kousky a v hrnci je lehce orestujeme na másle. Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a vaříme asi 25 minut na mírném plameni. Mezitím omyjeme cuketu a nakrájíme ji na menší kousky. Maso vyjmeme a dáme stranou.
  2. Do polévky přidáme cuketu a vaříme ještě asi patnáct minut do změknutí. Přidáme nahrubo nasekaný medvědí česnek a rozmixujeme.
  3. Vrátíme na plotnu, přilijeme smetanu, přidáme kousky masa, prohřejeme, dochutíme solí a pepřem a podáváme s na kostičky nakrájenými houstičkami opečenými na másle.
Těstoviny s pestem z medvědího česneku

Těstoviny s pestem z medvědího česneku

Ingredience:

  • Na pesto:
  • svazek medvědího česneku
  • 1 hrst piniových nebo kešu oříšků
  • 150 g nahrubo nastrouhaného parmazánu
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • 400 g širších nudlí
  • 1 keříček cherry rajčátek
  • čerstvá rukola
  • piniové oříšky a parmazán na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme pesto. Do vyšší nádoby dáme medvědí česnek, oříšky, parmazán, ochutíme solí a pepřem a přilijeme část olivového oleje. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáváme olivový olej, až dosáhneme požadované konzistence.
  2. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.
  3. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Promícháme je s pestem a podáváme s rukolou, rajčaty, piniovými oříšky a strouhaným parmazánem.

  • Vybrali jsme pro Vás