Domácí jitrnice
Ingredience na 4 porce:
- 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
- 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
- 200 g krup
- 100 g jater
- 50 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička nového koření
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce soli
- 500 ml vývaru z ovaru
- 4 metry tenkých střev
Pracovní postup:
- Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
- Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
- Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
- Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.
Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.
Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE. |
Škvarkoví šneci
Ingredience:
- 30 g čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 250 ml mléka
- 250 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g polohrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 60 g mletých škvarků
- 100 g rozpuštěného sádla
- 350 g celých škvarků
- kmín na posypání
Pracovní postup:
- Droždí utřeme s cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a rozmícháme na kašičku.
- Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, uděláme uprostřed důlek a vlijeme kašičku z droždí.
- Přidáme sůl, zbytek mléka, žloutky a promícháme.
- Pak zapracujeme mleté škvarky a zaděláme těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat trochu hladké mouky.
- Těsto zakryjeme v míse čistou utěrkou a necháme asi 20 minut na teplém místě kynout.
- Na pomoučněném vále vyválíme vykynuté těsto do obdélníkové placky o síle asi 0,5 cm.
- Placku potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme celými škvarky. Po delší straně ji srolujeme do rolády a ostrým nožem nakrájíme na 3 cm široké plátky.
- Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a mírně je zploštíme rukou. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
- Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Uzená polévka s kroupami
Ingredience na 8 porcí:
- 1 kg uzených žeber
- 200 g ječných krup
- 4 brambory
- 1 větší mrkev
- 4 stroužky česneku
- 3 kuličky nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- bobkový list
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- hrst čerstvé petrželky na zdobení
Pracovní postup:
- Žebra nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce, zalijeme 2 litry vody a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a maso vaříme zhruba hodinu. Mezitím uvaříme podle návodu kroupy.
- Vývar přecedíme přes síto. Vychladlé maso obereme.
- Do čistého vývaru přidáme oloupané a nakrájené brambory, mrkev, 2 celé stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření i bobkový list. Vaříme do změknutí zeleniny.
- Vyjmeme koření, přidáme prolisované zbylé stroužky česneku, uvařené kroupy a nakrájené maso.
- Majoránku promneme mezi prsty a přidáme ji do polévky. Dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme.
- Hotovou polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.
Zabijačkový guláš
Ingredience na 6-8 porcí:
- 2 cibule
- celý vepřový jazyk
- 500 g vepřové plece
- 2 vepřové ledviny
- 250 g vepřových jater
- 3 lžíce sádla
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička majoránky
- 1-2 krajíce chleba
- cibule a čerstvé pečivo k podávání
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jazyk oloupeme a společně s očištěnou plecí a ledvinami nakrájíme na kostky.
- Játra důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme blány, nakrájíme je na kousky a ponoříme do mléka.
- V hrnci rozpustíme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme nakrájený jazyk, plec a ledviny a ze všech stran opečeme. Přidáme mletý kmín a papriku, zamícháme a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme asi hodinu za občasného promíchání.
- Přidáme játra, oloupaný a prolisovaný česnek a pepř. Vaříme dalších 20 minut, zahustíme rozmixovaným chlebem a osolíme.
- Necháme na plotně ještě dalších 20 minut, dokud maso není měkké.
- Na závěr přidáme majoránku a podáváme s cibulí a čerstvým chlebem.