Ona

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

  • 5
Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a pramálo dietních dobrot si jej užívají lidé napříč Českou republikou. Letos končí masopustní veselí 14. února, kdy se začíná držet půst. Nejvyšší čas dopřát si jelítko, škvarky nebo guláš.
Domácí jitrnice

Domácí jitrnice

Ingredience na 4 porce:

  • 400 g vepřového masa (z hlavy, bůčku a laloku)
  • 200 g vepřových vnitřností (např. plíce, srdce)
  • 200 g krup
  • 100 g jater
  • 50 g cibule
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička nového koření
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce soli 
  • 500 ml vývaru z ovaru
  • 4 metry tenkých střev

Pracovní postup:

  1. Vepřové maso uvaříme do poloměkka, vnitřnosti doměkka. Uvaříme si kroupy.
  2. Vnitřnosti umeleme na masovém strojku, poté pomeleme také syrová játra. Maso nakrájíme na kostičky, smícháme ho v míse s umletými vnitřnostmi, nasekanou cibulí i česnekem, kořením a solí.
  3. Vše zalijeme vývarem a ještě jednou důkladně promícháme. Touto směsí naplníme tenká vepřová střeva, zašpejlujeme a vaříme ve vodě (při 90 °C) asi 15 až 20 minut.
  4. Uvařené jitrnice propláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

Tip: Před podáváním jitrničku z každé strany opečeme na sádle. Jako příloha jsou nejlepší vařené nebo opečené brambory a kysané zelí.

Recepty na sladké masopustní dobroty - nadýchané koblihy, kynuté koláče jako od babičky nebo tradiční boží milosti - najdete ZDE.

Ilustrační snímek
Boží milosti
Škvarkoví šneci

Škvarkoví šneci

Ingredience:

  • 30 g čerstvého droždí 
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 250 ml mléka 
  • 250 g hladké mouky  + na podsypání
  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ lžičky soli
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření 
  • 60 g mletých škvarků
  • 100 g rozpuštěného sádla 
  • 350 g celých škvarků
  • kmín na posypání

Pracovní postup:

  1. Droždí utřeme s cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a rozmícháme na kašičku.
  2. Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, uděláme uprostřed důlek a vlijeme kašičku z droždí.
  3. Přidáme sůl, zbytek mléka, žloutky a promícháme.
  4. Pak zapracujeme mleté škvarky a zaděláme těsto. Pokud se lepí, můžeme přidat trochu hladké mouky.
  5. Těsto zakryjeme v míse čistou utěrkou a necháme asi 20 minut na teplém místě kynout.
  6. Na pomoučněném vále vyválíme vykynuté těsto do obdélníkové placky o síle asi 0,5 cm.
  7. Placku potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme celými škvarky. Po delší straně ji srolujeme do rolády a ostrým nožem nakrájíme na 3 cm široké plátky.
  8. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a mírně je zploštíme rukou. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem.
  9. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Uzená polévka

Uzená polévka s kroupami

Ingredience na 8 porcí:

  • 1 kg uzených žeber
  • 200 g ječných krup
  • 4 brambory
  • 1 větší mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • bobkový list
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst čerstvé petrželky na zdobení

Pracovní postup:

  1. Žebra nakrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce, zalijeme 2 litry vody a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a maso vaříme zhruba hodinu. Mezitím uvaříme podle návodu kroupy.
  2. Vývar přecedíme přes síto. Vychladlé maso obereme.
  3. Do čistého vývaru přidáme oloupané a nakrájené brambory, mrkev, 2 celé stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření i bobkový list. Vaříme do změknutí zeleniny.
  4. Vyjmeme koření, přidáme prolisované zbylé stroužky česneku, uvařené kroupy a nakrájené maso.
  5. Majoránku promneme mezi prsty a přidáme ji do polévky. Dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme.
  6. Hotovou polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.
Zabijačkový guláš

Zabijačkový guláš

Ingredience na 6-8 porcí:

  • 2 cibule
  • celý vepřový jazyk
  • 500 g vepřové plece
  • 2 vepřové ledviny
  • 250 g vepřových jater
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička majoránky
  • 1-2 krajíce chleba
  • cibule a čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jazyk oloupeme a společně s očištěnou plecí a ledvinami nakrájíme na kostky.
  2. Játra důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme blány, nakrájíme je na kousky a ponoříme do mléka.
  3. V hrnci rozpustíme sádlo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme nakrájený jazyk, plec a ledviny a ze všech stran opečeme. Přidáme mletý kmín a papriku, zamícháme a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme asi hodinu za občasného promíchání.
  4. Přidáme játra, oloupaný a prolisovaný česnek a pepř. Vaříme dalších 20 minut, zahustíme rozmixovaným chlebem a osolíme.
  5. Necháme na plotně ještě dalších 20 minut, dokud maso není měkké.
  6. Na závěr přidáme majoránku a podáváme s cibulí a čerstvým chlebem.