Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Ingredience na 4 porce:
- 4 kousky kachního prsa s kůží (asi po 200 g)
- 12 čerstvých fíků
- 1 velká cibule
- kachní sádlo
- 4 lžičky balzamikového krému
- 2 lžíce přírodního cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rozmarýn
Pracovní postup:
- Kachní prsa na straně s kůží nařízneme několikrát do kříže. Z obou stran osolíme a opepříme.
- Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem a položíme na ni prsa kůží dolů. Opékáme asi 7 minut, až je kůže křupavá a zlatavá. Pak obrátíme a pečeme ještě asi 4 minuty z druhé strany. Přendáme na prkénko a necháme asi 5 minut odležet.
- Mezitím, než se opeče maso, překrojíme fíky na čtvrtiny a oloupanou cibuli nasekáme najemno. Na druhé pánvi rozehřejeme kachní sádlo a orestujeme na něm cibuli dosklovata.
- Pak přidáme pokrájené fíky a zasypeme přírodním cukrem. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit, zakápneme balzamikovým krémem, přidáme snítku rozmarýnu a podle potřeby podlijeme drůbežím vývarem. Osolíme, opepříme a necháme asi 8 minut probublávat.
- Kachní prsa podáváme s fíkovou omáčkou a oblíbenou přílohou, třeba šťouchanými bramborami.
Tip: Na omáčku můžete použít i sušené fíky. Ty je však lepší dopředu povařit v cukrové vodě a nechat nabobtnat a změknout.
Kuřecí stehna pečená na třešních
Ingredience na 4 porce:
- 4 kuřecí stehna
- sůl a pepř
- 4 lžíce tekutého medu
- 200 g čerstvých třešní
Pracovní postup:
- Kuřecí stehna osolíme a opepříme ze všech stran, potřeme medem a dáme do pekáčku nebo zapékací misky. Přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut.
- Pak odklopíme pokličku nebo alobal, přisypeme omyté třešně, znovu zakryjeme a ještě 10 minut pečeme.
- Nakonec zcela odkryjeme a za občasného přelévání výpekem dopečeme dozlatova.
- Podáváme s dušenou rýží nebo s vařenými bramborami.
Grilované kotlety s meruňkovou marinádou
Ingredience na 4 porce:
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 300 g zralých meruněk
- 100 g krupicového cukru
- 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme marinádu. Meruňky (mohou být i pomačkané) omyjeme, vypeckujeme a překrojíme na větší kousky.
- Vložíme je do kastrolu, přidáme cukr, nastrouhaný zázvor a podrcený česnek a pomalu přivedeme k varu. Pak snížíme plamen a necháme asi 8 minut probublávat, občas promícháme. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Maso naložíme do marinády asi na 2 hodiny, pak je grilujeme asi 4 minuty z každé strany. Při grilování můžeme potírat zbylou marinádou.
- Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.
Tip: Do marinády můžete pro změnu přidat i několik lžic plnotučné hořčice nebo sójovou omáčku.