Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 10 min

Ingredience

1 PORCE +

Na kořenící směs (chai masala):

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    186 KCal

    8 %

    8 %

  • Energie

    779 KJ

    8 %

    8 %

  • Sacharidy

    30,2 g

    34 %

    30 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    5,1 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    3,0 g

    5 %

    4 %

  • nasycené

    1,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Připravíme si směs koření smícháním skořice, zázvoru, kardamomu, hřebíčku a muškátového oříšku. Pokud chceme, aby měl nápoj říz, přidáme špetku pepře.
  2. Do kastrůlku nalijeme šálek vody a přivedeme ji k varu. Jakmile začne vřít, přidáme čajový sáček (nebo sypaný čaj bez sítka) a připravenou kořenící směs. Stáhneme plamen na střední teplotu a necháme 5 minut louhovat.
  3. Po vylouhování čaje přilijeme do hrnce mléko a dobře promícháme. Směs zahřejeme, ale dáme pozor, aby nezačala vřít, mléko by se mohlo srazit.
  4. Když je mléko horké, přidáme med nebo jiné sladidlo dle chuti a případně i vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme, aby se chutě propojily.
  5. Hotovou masalu přecedíme (pokud jsme použili sypaný čaj) do hrníčku. Směs můžeme lehce našlehat šlehačem nebo metličkou, aby získala jemnou pěnovou strukturu.
  6. Na závěr masalu posypeme špetkou skořice nebo kardamomu.
Autor: ,

Podobné recepty

Ovocné smoothie se stévií

Pokud jste na dietě, tak musíte zařadit toto smoothie do vašeho jídelníčku.

Malinové smoothie

Doplňte si vitamíny s pomocí ovocného smoothie.

Svařené víno s jablečným moštem

Zahřejte se v zimě domácím svařákem.

Nealko banánový sen

Nepijete alkohol? Zvolte tento nealko drink.

Silvestrovský teplý nápoj

Teplý nápoj, se kterým si můžete připít na Silvestra.