Masala Chai
Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
186 KCal
8 %
8 %
-
Energie
779 KJ
8 %
8 %
-
Sacharidy
30,2 g
34 %
30 %
-
Vláknina
2,4 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
5,1 g
8 %
7 %
-
Tuky
3,0 g
5 %
4 %
-
nasycené
1,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Připravíme si směs koření smícháním skořice, zázvoru, kardamomu, hřebíčku a muškátového oříšku. Pokud chceme, aby měl nápoj říz, přidáme špetku pepře.
- Do kastrůlku nalijeme šálek vody a přivedeme ji k varu. Jakmile začne vřít, přidáme čajový sáček (nebo sypaný čaj bez sítka) a připravenou kořenící směs. Stáhneme plamen na střední teplotu a necháme 5 minut louhovat.
- Po vylouhování čaje přilijeme do hrnce mléko a dobře promícháme. Směs zahřejeme, ale dáme pozor, aby nezačala vřít, mléko by se mohlo srazit.
- Když je mléko horké, přidáme med nebo jiné sladidlo dle chuti a případně i vanilkový extrakt. Vše dobře promícháme, aby se chutě propojily.
- Hotovou masalu přecedíme (pokud jsme použili sypaný čaj) do hrníčku. Směs můžeme lehce našlehat šlehačem nebo metličkou, aby získala jemnou pěnovou strukturu.
- Na závěr masalu posypeme špetkou skořice nebo kardamomu.