Marocký zeleninový tajine
Severoafrická kuchyně má něco do sebe. Zamilujete si ji pro její jednoduchost a přitom velkou barevnost a pestrost chutí, které pokrmu dodává vonné koření. Tajine je marocká klasika, seznamte se.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
331 KCal
15 %
14 %
-
Energie
1385 KJ
15 %
14 %
-
Sacharidy
35,1 g
40 %
35 %
-
Vláknina
28,8 g
96 %
96 %
-
Bílkoviny
18,6 g
30 %
27 %
-
Tuky
7,3 g
11 %
10 %
-
nasycené
1,0 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mrkev očistíme, rozpůlíme a poté nakrájíme na klínky. Je lepší nakrájet ji na větší kousky, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a přisypeme zázvor, skořici a pepř. Za stálého míchání vše několik minut restujeme. Do základu vložíme nakrájenou zeleninu a dalších několik minut ji smažíme, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla.
- Do hrnce přidáme rajčata a cizrnu, podlijeme vývarem a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, poté teplotu stáhneme na minimum a přiklopené necháme probublávat asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. V ideálním případě by si měla zachovat barvu a mrkev by měla být uvařená na skus.
- Hotový tajine podáváme s kuskusem a zdobíme lístky petrželky.