Doba přípravy: 70 minut
- 200 g hladké mouky
- 150 g tuku
- 50 g cukru
- špetka soli
- 1 -2 vejce (dle velikosti)
- hladká mouka na vál
- vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání
Na náplň:
- 200 g sýru lučina bez příchuti
- 4 lžíce cukru moučka
- 1 žloutek
- špetka strouhané citronové kůry
- několik kapek mandlové tresti
1. Z mouky, tuku, cukru, soli a půlky rozmíchaného vejce vypracujeme pružné těsto, které dále uležet do chladu na nejméně hodinu.
2. Mezitím si připravíme náplň. Smícháme lučinu s cukrem, přidáme žloutek, citronovou kůru, mandlovou tresť a dobře promícháme.
3. Odležené těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný as 3 mm, nakrájíme ho na čtverečky a do středu každého dáme trošku náplně.
Čtverečky přeložíme napůl a okraje k sobě přitlačíme.
4. Šátečky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozešlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 15 minut při 180 °C.
Poznámka: Ještě horké šátečky posypte vanilkovým cukrem.
Tento druh cukroví je skvělý v tom, že se připravuje těsně před Vánoci, tudíž je vhodný pro hospodyňky, které nestihli napéct.