Makový chlebíček s citronovou polevou

Mák je v české kuchyni hvězdou. Po celé generace patří mezi nejoblíbenější suroviny při pečení.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 70 min

bez chladnutí

Ingredience

10 PORCE +

Poleva:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    320 KCal

    15 %

    13 %

  • Energie

    1338 KJ

    15 %

    13 %

  • Sacharidy

    45,6 g

    52 %

    46 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    6,8 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    12,0 g

    19 %

    17 %

  • nasycené

    3,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Všechny žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Pak postupně přiléváme olej. Bílky se solí a zbylým cukrem vyšleháme v pevný sníh. Mouku smícháme se sodou, mákem a škrobem.
  2. Smetanu zapracujeme do žloutkové pěny, pak střídavě vmícháme sypkou směs a sníh. Nakonec do těsta přimícháme citronovou šťávu.
  3. Těsto naplníme do velké formy na chlebíček vymazané máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 55 minut. Necháme zchladnout asi 20 minut a pak vyjmeme z formy.
  4. Citronovou šťávu, cukr a rozpuštěné teplé máslo utřeme v hladkou lesklou polevu. Nalijeme ji navrch vychladlého chlebíčku a necháme zaschnout. Před podáváním můžeme dozdobit např. plátky citronu.
Autor:

Podobné recepty

Kynuté motánky s mákem

Upečte si k čaji výborné motánky.

Střecha s kandovanou třešní

Tradiční dezert střecha je ideální pro každou oslavu.

Řezy s trubičkami

Lahodné řezy, který stojí za vyzkoušení.

Pudinkové hradby

Pudinkové hradby jako sladké pokušení, kterému neodoláte.

Profiterolky s čokoládovým krémem

Plněné profiterolky jsou ideální pro slavnostní chvíle.