Makovec

Pro milovníky makových dezertů.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Krém:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    697 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2918 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    55,7 g

    63 %

    56 %

  • Vláknina

    7,4 g

    25 %

    25 %

  • Bílkoviny

    11,3 g

    18 %

    17 %

  • Tuky

    45,7 g

    70 %

    65 %

  • nasycené

    13,6 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Z bílků připravíme tuhý sníh.
  2. Do žloutkové pěny postupně po částech přiléváme olej s vodou a přidáváme mouku promísenou s práškem do pečiva a mákem. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a při 170 °C pečeme asi 40 minut.
  3. Mezitím si připravíme krém. Pudinkový prášek rozmícháme asi ve 100 ml mléka. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu. Vlijeme do něj pudinkovou zálivku a uvaříme hustý pudink. Pudink odstavíme a za občasného promíchání necháme vychladnout. Poté do něj zašleháme změklé máslo. Krém dochutíme rumem.
  4. Zcela vychladlý makovec podélně prokrojíme. Spodní díl potřeme krémem a přiklopíme dílem vrchním. Moučník uložíme do chladna zatuhnout. Před podáváním ho pocukrujeme a rozdělíme na řezy.
Autor:

Podobné recepty

Voňavý jablečný koláč

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Tvarohové řezy s ovocem

Ovoce moučník dozdobí a navíc mu dodá šťavnatější chuť.

Kynutý švestkový koláč

Na tomto podzimním koláči si pochutná celá rodina.

Hruškovo-kakaové muffiny

Upečte na svačinu či snídani muffiny s ovocem.

Jablečný dezert do skleničky

Dezerty do skleničky chutnají skvěle a navíc jsou snadné na přípravu.