Makové šišky se švestkovými povidly

Tento dezert vám připomene dětství.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Na těsto (asi 48 šišek):

Na omáčku:

K podávání:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    720 KCal

    33 %

    30 %

  • Energie

    3014 KJ

    33 %

    30 %

  • Sacharidy

    90,8 g

    103 %

    91 %

  • Vláknina

    12,6 g

    42 %

    42 %

  • Bílkoviny

    26,4 g

    42 %

    39 %

  • Tuky

    22,8 g

    35 %

    33 %

  • nasycené

    8,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme do mísy s tvarohem. Pak vyklepneme vejce, přidáme mouku, mák, sůl a vypracujeme pevné těsto, které necháme 5 minut odpočinout.
  2. Na vále posypané polohrubou moukou uděláme váleček a nakrájíme na malé kousky a z každého kousku těsta vyválíme šišku. Vodu v kastrole přivedeme k varu, osolíme a vložíme šišky. Vaříme asi 6 minut, dokud nevyplavou. Šišky vaříme nadvakrát, vyndáme na talíř a uchováváme teplé.
  3. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Povidla dáme do kastrůlku, přivedeme k varu, přidáme vodu a rum. Vodu přidáme podle potřeby tak, aby byla omáčka spíš tekutá.
  4. Pak přidáme nakrájené švestky a krátce povaříme. Na talíř dáme porci šišek, přelijeme omáčkou a přidáme zakysanou smetanu. Můžeme i jemně posypat skořicí.
Autor:

Podobné recepty

Pistáciové stromečky

Pokud nemáte v oblibě slepované cukroví, s tímto druhem si můžete krásně vyhrát.

Linecké cukroví

Křehké cukroví, které se rozplývá na jazyku a díky marmeládě dostává tu správnou dávku sladkosti.

Čokoládové sušenky

Zamilujete si jejich intenzivní čokoládovou chuť a jemný nádech slaného karamelu – jsou prostě...

Vanilkové podvodnice

Podvodnice jsou skvělé hned po upečení, kdy jsou lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se...

Perníčkové crincles

Opravdu jednoduché cukroví, které zvládne každý a je naprosto dokonale provoněné vánoční...