Makové koláčky z jogurtového těsta

Báječně nadýchané a vláčné koláčky jsou možná lepší výbavou na výlet než Honzovy buchty. Nebo si je prostě dejte ke kafi...

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 55 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na drobenku:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    390 KCal

    18 %

    16 %

  • Energie

    1632 KJ

    18 %

    16 %

  • Sacharidy

    45,8 g

    52 %

    46 %

  • Vláknina

    3,7 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    9,4 g

    15 %

    14 %

  • Tuky

    17,8 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    6,1 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mléko smícháme s droždím a cukrem. Až se na hladině začne tvořit pěna, přidáme jogurt, olej, rum, obě mouky s kůrou a solí a vypracujeme těsto. Necháme je zakryté v teple kynout asi hodinu.
  2. Mák, krupici a mléko přivedeme za stálého míchání k varu, odstavíme, vmícháme zbylé suroviny a necháme vychladit. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na čtverec silný asi 4 mm.
  3. Rozdělíme na 16 čtverců, do středu každého dáme náplň, zabalíme a vyválíme kuličky. Na plechu s papírem necháme zakryté kynout asi 40 minut. Na drobenku smícháme všechny suroviny.
  4. Vykynuté kuličky pak dlaní zmáčkneme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme při 170 °C dozlatova, asi 15 – 20 minut.
  5. Hotové koláče necháme vychladnout na kovové mřížce.
Autor:

Podobné recepty

Mandarinková roláda

Chcete vyzkoušet něco nového? Inspirujte se naším receptem na moderní roládu.

Křehký jarní dort z rakvičkového těsta

Tento dort nejen nádherně vypadá, ale také úžasně chutná.

Ovocné koláčky

Ovoce zvolte podle sezony, může být i kompotované.

Ořechový tunel

Snadný moučník, který se hodí ke kávě.

Rychlé koláčky s džemem

Vyplatí se mít v chladničce hotové těsto na croissanty. Do půl hodiny z něj a několika běžných...