Maková babka

Výborný kynutý moučník plný máku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

bez kynutí a chladnutí

Ingredience

12 PORCE +

Maková náplň:

Těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    269 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1127 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    33,8 g

    38 %

    34 %

  • Vláknina

    5,1 g

    17 %

    17 %

  • Bílkoviny

    9,4 g

    15 %

    14 %

  • Tuky

    9,3 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    2,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejdříve připravíme makovou náplň. Mletý mák dáme spolu s mlékem do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, med a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do změknutí (5–10 minut). Na závěr vmícháme rum a dochutíme tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout.
  2. Hladkou mouku prosejeme do mísy. Přidáme cukr, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které prsty rozdrobíme do mouky. V misce prošleháme jedno vejce s plnotučným mlékem a vodou. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přilijeme k mouce prošlehané vejce s mlékem a vodou a vypracujeme hladké pružné těsto.
  3. Z těsta vytvarujeme kouli a dáme ji na 15 minut odpočinout do mísy, kterou zakryjeme potravinářskou fólií. Formu na biskupský chlebíček o rozměru 30 x 12 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na obdélník 25 x 40 cm, který potřeme vychladlou makovou náplní (kromě zhruba 2 cm širokého okraje) a rovnoměrně poklademe kandovanými třešněmi. Těsto srolujeme a položíme na pracovní plochu spojem dolů. Nůžkami nebo nožem roličku podélně rozřízneme (jeden konec necháme spojený) a těsto spleteme do spirály. Vložíme ji do formy a necháme ještě kynout asi 60 minut.
  4. Vykynutou babku potřeme prošlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova (30–40 minut). Upečenou babku vyndáme z formy a necháme ji vychladnout na mřížce. Před podáváním můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Citronový chlebíček s jablky

Jablka dodají tradičnímu moučníku vláčnost.

Šlehačkové kremrole

Tyto kremrole chutnají lépe než z cukrárny.

Voňavý jablečný koláč

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Tvarohové řezy s ovocem

Ovoce moučník dozdobí a navíc mu dodá šťavnatější chuť.

Kynutý švestkový koláč

Na tomto podzimním koláči si pochutná celá rodina.