Ingredience
Postup
- Nejdříve připravíme makovou náplň. Mletý mák dáme spolu s mlékem do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, med a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do změknutí (5–10 minut). Na závěr vmícháme rum a dochutíme tlučeným hřebíčkem. Necháme vychladnout.
- Hladkou mouku prosejeme do mísy. Přidáme cukr, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které prsty rozdrobíme do mouky. V misce prošleháme jedno vejce s plnotučným mlékem a vodou. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přilijeme k mouce prošlehané vejce s mlékem a vodou a vypracujeme hladké pružné těsto.
- Z těsta vytvarujeme kouli a dáme ji na 15 minut odpočinout do mísy, kterou zakryjeme potravinářskou fólií. Formu na biskupský chlebíček o rozměru 30 x 12 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na obdélník 25 x 40 cm, který potřeme vychladlou makovou náplní (kromě zhruba 2 cm širokého okraje) a rovnoměrně poklademe kandovanými třešněmi. Těsto srolujeme a položíme na pracovní plochu spojem dolů. Nůžkami nebo nožem roličku podélně rozřízneme (jeden konec necháme spojený) a těsto spleteme do spirály. Vložíme ji do formy a necháme ještě kynout asi 60 minut.
- Vykynutou babku potřeme prošlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C dozlatova (30–40 minut). Upečenou babku vyndáme z formy a necháme ji vychladnout na mřížce. Před podáváním můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem.