Ingredience
Postup
- Dortovou formu o průměru asi 23 cm mírně vytřeme olejem nebo máslem a vyložíme papírem na pečení. Makarony uvaříme v osolené vodě al dente, slijeme a odložíme.
- Lilkz opláchneme, osušíme a podélně nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme vedle sebe, osolíme a necháme 20 minut stát. Potom je opláchneme, osušíme a postupně opečeme na oleji po obou stranách dozlatova. Přebytečný olej z nich odstraníme papírovými ubrousky.
- Na stejné pánvi opečeme při nízké teplotě najemno nakrájenou cibuli a česnek. Vložíme mleté maso, rajčatový protlak a za stálého míchání opečeme dohněda. Přidáme drcená rajčata, sůl, pepř, dobře promícháme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a směs deset minut povaříme.
- V míse smícháme makaronz, mozzarellu, čedar, vejce a polovinu parmazánu. Čtvrtinu plátků z lilku dáme stranou, zbylými pokryjeme dno a stěny dortové formy tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme je polovinou zbylého parmazánu.
- Formu naplníme do poloviny makarony, přidáme masovou směs, posypeme hráškem a přidáme druhou polovinu makaronů a mírně přitlačíme. Zbývající plátky lilku pak položíme na povrch a posypeme zbytkem parmazánu.
- Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme při 180°C bez pokličky 25-30 minut dozlatova. Před vyklopením na mísu jej necháme 5 minut odpočinout a ozdobíme nakrájenou paprikou.