Doporučujeme

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

  • 57
Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v buchtách nebo koláčích. I v bábovce nebo závinu vám bude chutnat. A to je dobře, protože je také velice zdravý. Jen si dejte pozor, abyste koupili ten správný a ne pančovaný.
Kynutá bábovka s mákem

Kynutá bábovka s mákem

Ingredience:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 21 g droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky

    Na náplň:
  • 130 g čerstvě mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky skořice 
  • mleté piškoty podle potřeby

Pracovní postup:

  1. Do hrnečku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
  2. Ostatní ingredience odvážíme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a pomocí robota, nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto. To zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
  3. Mezitím si připravíme náplň tak, že mák povaříme v mléce, přidáme cukr a koření a zahustíme mletými piškoty. Necháme vychladnout.
  4. Těsto vyklopíme na pracovní desku, podsypeme moukou a vyválíme na placku. Potřeme ji náplní, zavineme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Bábovku necháme chvilku stát, pak ji vyklopíme, necháme zchladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Makový závin

Makový závin

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 220 smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • + 1 vejce na potření

    Na náplň:
  • 150 g čerstvě mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme náplň tak, že povaříme mák s cukrem a mlékem, přidáme máslo a dáme vychladnout.
  2. Mouku odvážíme do mísy, přidáme prášek do pečiva a dáme stranou.
  3.  Smetanu a vejce prošleháme a přidáme mouku s práškem. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladu nejméně na hodinu.
  4. Pak na pomoučené pracovní desce vyválíme placku, potřeme ji makovou náplní a stočíme.
  5. Položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
  6. Vychladlý závin můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Makovník

Makovník s citronem

Ingredience:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu, nebo kandované citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 5 lžic čerstvě mletého máku

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme mouku, pečicí prášek, citronovou kůru a sůl. Máslo utřeme s oběma cukry a do pěny zašleháme obě vejce a citronovou šťávu. Nakonec zapracujeme mouku s citronovou kůrou a solí i mletý mák.
  2. Do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku rozprostřeme vzniklé těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Necháme chvilku stát a pak vyklopíme.
  3. Před podáváním můžeme makovník poprášit moučkovým cukrem nebo přelít citronovou polevou, kterou si připravíme ze šťávy z jednoho citronu a moučkového cukru.
Český modrý mák

Co jste možná nevěděli o máku

Mák se může hrdě pyšnit označením superpotravina. Obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g máku) je možné konzumací modrých semen zlepšit zažívání. 

Semena máku jsou bohatá na olejové a linolové kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.

Mák je také zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích. Každá porce máku obsahuje významné množství vitaminu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).

Česká republika je jedním z předních světových producentů kvalitního a chuťově výborného potravinářského máku. Bohužel se ale i k nám dováží mák technický, který má horší vlastnosti (chuť, vůně, barva) a také obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů. Jeho cena je ovšem nižší, a právě proto se často i u nás prodává jako potravina, zejména v mleté podobě, kde se nekvalitní mák lépe skryje. 

Jak je od sebe poznáte? Pořádně si prohlédněte celá semena, přivoňte a ochutnejte. Potravinářský mák je modrý, voňavý a příjemné chuti, zatímco ten technický je nahnědlý, bez vůně a nahořklý.

Nejlepší zárukou kvality je nákup čerstvého máku přímo u pěstitele, v obchodě si pak dávejte pozor především na nízkou cenu a mletému máku se raději vyhněte.Doma mák uchovávejte v chladu a suchu, předejdete tak jeho žluknutí.


  • Vybrali jsme pro Vás