Kynutá bábovka s mákem
Ingredience:
- 250 ml vlažného mléka
- 70 g krupicového cukru
- 21 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
Na náplň: - 130 g čerstvě mletého máku
- 100 ml mléka
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky skořice
- mleté piškoty podle potřeby
Pracovní postup:
- Do hrnečku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci krupicového cukru a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek.
- Ostatní ingredience odvážíme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a pomocí robota, nebo vařečkou vypracujeme hladké těsto. To zakryjeme čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem.
- Mezitím si připravíme náplň tak, že mák povaříme v mléce, přidáme cukr a koření a zahustíme mletými piškoty. Necháme vychladnout.
- Těsto vyklopíme na pracovní desku, podsypeme moukou a vyválíme na placku. Potřeme ji náplní, zavineme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Bábovku necháme chvilku stát, pak ji vyklopíme, necháme zchladnout a poprášíme moučkovým cukrem.
Makový závin
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 220 smetany ke šlehání
- 2 vejce
- špetka soli
- + 1 vejce na potření
Na náplň: - 150 g čerstvě mletého máku
- 100 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce másla
Pracovní postup:
- Nejprve si připravíme náplň tak, že povaříme mák s cukrem a mlékem, přidáme máslo a dáme vychladnout.
- Mouku odvážíme do mísy, přidáme prášek do pečiva a dáme stranou.
- Smetanu a vejce prošleháme a přidáme mouku s práškem. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladu nejméně na hodinu.
- Pak na pomoučené pracovní desce vyválíme placku, potřeme ji makovou náplní a stočíme.
- Položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
- Vychladlý závin můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Makovník s citronem
Ingredience:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu, nebo kandované citronové kůry
- špetka soli
- 1 hrnek změklého másla
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 5 lžic čerstvě mletého máku
Pracovní postup:
- V míse smícháme mouku, pečicí prášek, citronovou kůru a sůl. Máslo utřeme s oběma cukry a do pěny zašleháme obě vejce a citronovou šťávu. Nakonec zapracujeme mouku s citronovou kůrou a solí i mletý mák.
- Do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku rozprostřeme vzniklé těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Necháme chvilku stát a pak vyklopíme.
- Před podáváním můžeme makovník poprášit moučkovým cukrem nebo přelít citronovou polevou, kterou si připravíme ze šťávy z jednoho citronu a moučkového cukru.
Co jste možná nevěděli o máku
Mák se může hrdě pyšnit označením superpotravina. Obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g máku) je možné konzumací modrých semen zlepšit zažívání.
Semena máku jsou bohatá na olejové a linolové kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.
Mák je také zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích. Každá porce máku obsahuje významné množství vitaminu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).
Česká republika je jedním z předních světových producentů kvalitního a chuťově výborného potravinářského máku. Bohužel se ale i k nám dováží mák technický, který má horší vlastnosti (chuť, vůně, barva) a také obsahuje vyšší podíl opiových alkaloidů. Jeho cena je ovšem nižší, a právě proto se často i u nás prodává jako potravina, zejména v mleté podobě, kde se nekvalitní mák lépe skryje.
Jak je od sebe poznáte? Pořádně si prohlédněte celá semena, přivoňte a ochutnejte. Potravinářský mák je modrý, voňavý a příjemné chuti, zatímco ten technický je nahnědlý, bez vůně a nahořklý.
Nejlepší zárukou kvality je nákup čerstvého máku přímo u pěstitele, v obchodě si pak dávejte pozor především na nízkou cenu a mletému máku se raději vyhněte.Doma mák uchovávejte v chladu a suchu, předejdete tak jeho žluknutí.