Makovník s citronem
Ingredience:
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu, nebo kandované citronové kůry
- špetka soli
- 1 hrnek změklého másla
- 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 5 lžic čerstvě mletého máku
Pracovní postup:
- V míse smícháme mouku, pečicí prášek, citronovou kůru a sůl. Máslo utřeme s oběma cukry a do pěny zašleháme obě vejce a citronovou šťávu. Nakonec zapracujeme mouku s citronovou kůrou a solí i mletý mák.
- Do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku rozprostřeme vzniklé těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Necháme chvilku stát a pak vyklopíme.
- Před podáváním můžeme makovník poprášit moučkovým cukrem nebo přelít citronovou polevou, kterou si připravíme ze šťávy z jednoho citronu a moučkového cukru.