Linecké cukroví krok za krokem

Linecká kolečka, slzičky nebo další klasické cukroví - to milují snad všichni. Poradíme vám krok za krokem, jak si správně připravit těsto i jak cukroví ozdobit. A máme pro vás i pár triků.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 110 min

bez odležení, chladnutí a tuhnutí

Ingredience

70 PORCE +

Rozpis na 70 kusů (40 kapek, 30 koleček):

Na těsto:

Na náplň - kapky:

Na dohotovení – kapky:

Na náplň - kolečka:

Na dohotovení – kolečka:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    131 KCal

    6 %

    5 %

  • Energie

    547 KJ

    6 %

    5 %

  • Sacharidy

    12,4 g

    14 %

    12 %

  • Vláknina

    0,8 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    1,7 g

    3 %

    3 %

  • Tuky

    8,0 g

    12 %

    11 %

  • nasycené

    4,6 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mísy nasypeme mouku, přidáme oba druhy cukru, na menší kousky nakrájené studené máslo a skořici. Rukama vypracujeme drobenku. Pracujeme rychle, aby se máslo příliš nezahřálo. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru a žloutky. Připravíme soudržné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 60 minut v chladničce.
  2. Odleželé těsto necháme krátce povolit při pokojové teplotě. Poté ho rozdělíme na poloviny a na pomoučněném vále rozválíme na pláty silné asi 3 mm. Z jednoho plátu vykrájíme kapky (dlouhé cca 5,5 cm), které rozložíme na plechy s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 10 minut dozlatova. Z druhého plátu vykrájíme kolečka (cca 5,5 cm) se zdobným okrajem a v polovině jich vypícháme středy ve tvaru malé hvězdičky. Pečeme jako předchozí korpusy. Oba tvary upečeného cukroví sundáme s papírem z plechů a necháme vychladnout.
  3. Do šlehací mísy dáme na menší kousky nakrájené změklé máslo. Krátce ho prošleháme a postupně zašleháme 3/4 karamelového mléka. Poté přidáme rozehřátou čokoládu a rum. Společně vyšleháme dohladka.
  4. Cukrářský sáček s plochou trubičkou naplníme připraveným krémem a nastříkáme ho na spodní stranu poloviny kapek. Přiklopíme je zbylými korpusy ve tvaru kapek. Navrch slepeného cukroví nastříkáme na střed pomocí malého cukrářského sáčku zbylé karamelové mléko. Přilepíme na něj půlky mandlí. Necháme zatuhnout a odležet přes noc v chladničce.
  5. Kolečka slepíme po 2 kusech džemem. Slepujeme vždy plný korpus s kolečkem s vypíchnutým středem. Cukroví ozdobíme rozehřátou polevou, kterou nastříkáme pomocí cukrářského sáčku v podobě spirálek na půlku každého slepeného kousku. Druhou polovinu poprášíme cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Perníková vejce

Upečte tato perníková vejce koledníkům, budou nadšení.

Kynutý šlehačkový věnec se sušeným ovocem a oříšky

K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení sladkých dezertů. Co takhle letos vyzkoušet tento parádní...

Mrkvánky

Překvapte rodinu výbornými kynutými bochánky s mrkvovou náplní.

Čokoládové donuty

Krásně vypadají, skvěle chutnají a přitom představují jenom drobný hřích.

Borůvkové koblížky

Pečené koblihy s kompotovanými borůvkami, které můžete nahradit za čerstvé nebo mražené.