Sirup z černého rybízu
* 2 kg černého rybízu
* voda podle potřeby
* cukr
* kyselina citronová
1. Rybíz omyjeme, bobule obereme a v hrnci rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo pomeleme mlýnkem.
2. Zalijeme vodou tak, aby byl rozmačkaný rybíz ponořený pod vodou. Necháme v chladu jeden den nebo alespoň přes noc.
3. Rybíz přefiltrujeme a vymačkáme přes síto vyložené plátnem.
4. Šťávu odměříme, na jeden litr šťávy připadá 1,2 kg cukru a 1 lžíce kyseliny citronové.
5. Rybízovou šťávu lehce zahřejeme a promícháváme s cukrem, dokud se nerozpustí. Přidáme kyselinu citronovou a sirup přelijeme do skleněných uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu.
NÁŠ TIPStejným způsobem si můžete připravit i šťávu z červeného rybízu, ostružin, malin nebo višní. |
Višňový kompot se skořicí
* 1 l vody
* 500 g cukru )
* 1 kg višní
* 1 celá skořice
1. Z vody a cukru si připravíme horký nálev na kompot.
2. Višně omyjeme, zbavíme je stopek a odpeckujeme. Naskládáme je do sklenic a do každé přidáme kousek celé skořice.
3. Zalijeme horkým nálevem, tak aby byly višně potopené, a zavařujeme 20 minut při 85 stupňů.
NÁŠ TIPDo nálevu můžete přidat šťávu nebo i trochu nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče. |
Angreštovo-rybízový kompot
* 1 l vody
* 500 g cukru
* 1/4 lžičky kyseliny citronové
* 500 g angreštu
* 500 g červeného rybízu
1. Z vody a cukru si připravíme nálevna kompot. Vodu svaříme, necháme v ní rozpustit cukr a přimícháme kyselinu citronovou.
2. Angrešt omyjeme, zbavíme okvětí a stopek, červený rybíz opereme, odstopkujeme.
3. Ovoce přendáme do sklenic, zalijeme nálevem tak, aby bylo potopené, a zavařujeme při teplotě 80 stupňů po dobu 20 minut.
4. Sklenice s kompoty schladíme a před uložením lehce protřepeme.
NÁŠ TIPNálevu si můžete připravit víc a zbytek uchovat v ledničce, někdy je těžké odhadnout, kolik ho budete potřebovat, ale jeho příprava je jednoduchá a rychlá. |
Malinový kompot
* 600 g malin
* 1 l vody
* 500 g cukru
1. Na zavařování vybereme pevné zralé plody malin, které odstopkujeme. Pokud jsou maliny červivé, necháme je deset minut ponořené ve slané vodě a propláchneme.
2. Malinami naplníme sklenice a zalijeme horkým nálevem z vody a cukru.
3. Zavařujeme deset minut při teplotě 85 stupňů. Zavařené maliny schladíme, aby příliš nezměkly.
NÁŠ TIPPozor, maliny ztrácejí zavařováním barvu. Před uložením do spíže sklenice občas protřepejte, aby se plody neslepily. |
Broskvový kompot
* 1 l vody
* 450 g cukru
* 1 hvězdička badyánu
* 1 skořice
* 1,5 kg broskví
* 2 lžičky kyseliny citronové
1. Z vody, cukru a koření si připravíme nálevna kompot. Ve vroucí vodě se skořicí a badyánem rozpustíme cukr. Po vychladnutí nálevu koření vyjmeme.
2. Broskve omyjeme a oloupeme. Celé plody po jednom ponoříme do hrnce s vroucí vodou, přidáme dvě lžíce kyseliny citronové. Slupka pak jde lépe oddělit. Oloupané broskve rozpůlíme a vyjmeme pecku.
3. Půlky broskví rovnáme do sklenic řeznou stranou dolů,do menších sklenic je můžeme rozčtvrtit, a zalijeme nálevem, tak aby ovoce bylo potopené.
4. Zavařujeme 20 minut při 85 stupních.
NÁŠ TIPBroskve na zavařování vyberte raději žlutomasé. |
Meruňky s vanilkou
* 1 l vody
* 500 g medu
* 1 vanilkový lusk
* 2 kg meruněk
1. Do vroucí vody přidáme med, rozmícháme a do nálevu vložíme podélně rozkrojený vanilkový lusk. Krátce povaříme, vanilkový lusk vyjmeme.
2. Vyzrálé pevné meruňky omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vyjmeme pecky. Několik pecek rozbijeme a do každé sklenice vložíme jádro z pecky.
3. Meruňky naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů, zalijeme horkým nálevem a zavařujeme 10-15 minut, podle zralosti a pevnosti meruněk, při 85 stupních.
NÁŠ TIPJádro meruňky je v kompotu jen pro vůni, nejezte ho! Opláchnutý a osušený vanilkový lusk použijte do nádoby, ve které uchováváte moučkový cukr na pečení. Med zkuste nahradit hnědým cukrem. |
Naložená rebarbora
* 1,5 kg rebarbory
* 1 l vody
* 500 g cukru
* 1 citron
1. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé špalíky.
2. Z vody, cukru a nastrouhané kůry z poloviny citronu si svaříme nálev na kompot.
3. Špalíky rebarbory naskládáme do sklenic a zalijeme je horkým nálevem.
4. Zavařujeme při teplotě 85 stupňů po dobu 25 minut.
NÁŠ TIPDo nálevu můžete použít pomerančovou kůru, celou skořici a několik hřebíčků. Po svaření koření vyndejte. |