Kynutý závin s čokoládovým pudinkem

Tradiční český recept s lahodnou náplní.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

24 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    191 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    799 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    27,2 g

    31 %

    27 %

  • Vláknina

    1,0 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    3,8 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    7,3 g

    11 %

    10 %

  • nasycené

    4,2 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosejeme do mísy a ve středu uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, žloutky, kůru, vanilkový cukr, špetku soli a zlehka propracujeme. Nakonec vlijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme cca 40 minut kynout.
  2. Mléko s cukrem a pudinkovým práškem za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 2 minuty. Odstavíme, přidáme na kousky nakrájenou čokoládu s máslem, poté vše vymícháme do studena. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly. Jeden díl těsta rozválíme na plát 40 x 30 cm.
  3. Povrch těsta potřeme polovinou čokoládové náplně a svineme do rolády 40 cm dlouhé. Rozkrojíme na dva díly 20 cm dlouhé a smotáme do spirály. Konce těsta k sobě dobře přitiskneme a závin položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme v teple 20 minut kynout. Poté povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  4. Závin pečeme při 180 °C asi 20 minut, teplotu snížíme a dopékáme dalších 10 minut při 160 °C. Po upečení necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme a pocukrujeme. Stejným způsobem připravíme i druhý závin.
Autor:

Podobné recepty

Pudinkové hradby

Pudinkové hradby jako sladké pokušení, kterému neodoláte.

Profiterolky s čokoládovým krémem

Plněné profiterolky jsou ideální pro slavnostní chvíle.

Pruhovaná panna cotta s mangem

Oblíbený italský dezert je překvapivě snadný na přípravu.

Plněné koblihy

Podávejte čerstvé, ideálně ještě vlažné. Hodí se k čaji, kávě nebo kakau.

Kynutý jablečný chlebíček se skořicí

Jestli už vás omrzel štrúdl, vyzkoušejte tento výborný kynutý moučník.