Ingredience
Postup
- Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozmícháme v části vlažného mléka a zahustíme trochou mouky. Pak kvásek na povrchu lehce posypeme moukou a necháme na teplém místě vykynout.
- Zbylou mouku prosijeme do mísy. Přidáme cukr, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky a muškátový květ. Nakonec přidáme vykynutý kvásek a za postupného přilévání mléka vypracujeme pevné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Paktěsto znovu propracujeme a necháme vykynout. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozválíme na plát, který pomocí válečku přeneseme na tukem vymazaný plech.
- Švestky dobře očistíme, překrojíme a vypeckujeme. Velké švestky překrojíme na čtvrtky a rozložíme je na těsto. Posypeme je rovnoměrně drobenkou, připravenou promícháním hladké mouky, másla, cukru, kypřicího prášku a vejce.
- Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25-30 minut. Během pečení koláč kontrolujeme, aby se těsto nepřipálilo.