Ingredience
Postup
- V teplém mléce rozmícháme droždí a trochu cukru. Necháme vzejít kvásek.
- Zbylé suroviny vložíme do mísy a společně s vyběhlým kváskem vypracujeme v hladké těsto. Zaprášíme ho lehce moukou a necháme kynout v teple asi 45 minut.
- Jablka očistíme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Promícháme je se škrobem, skořicí a cukrem.
- Těsto rozválíme na obdélníkový plát, který podélně rozkrájíme na tři stejně široké pruhy. Do každého dílu těsta dáme do středu po celé délce náplň a zabalíme do válečků. Do kulaté formy od středu postupně smotáme všechny válečky těsta do tvaru jednoho velkého šneka.
- Povrch každého válečku z vrchu nařízneme a těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °C asi 45-50 minut. V polovině pečení povrch koláče posypeme nasekanými ořechy a dopékáme. Před podáváním můžeme koláč ještě pocukrovat.