Kynuté svatební šátečky

Na dokonalé svatbě nesmí chybět dokonalé koláčky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

bez kynutí a chladnutí

Ingredience

50 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    102 KCal

    5 %

    4 %

  • Energie

    425 KJ

    5 %

    4 %

  • Sacharidy

    11,2 g

    13 %

    11 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    1,3 g

    2 %

    2 %

  • Tuky

    5,7 g

    9 %

    8 %

  • nasycené

    3,4 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a asi 2 lžíce mouky a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme 125 g másla a necháme je zchladnout. Smícháme zbylou mouku, špetku soli, vlažné máslo a žloutky, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 30 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto rozválíme na asi 3 mm silný plát a rozkrájíme ho na čtverečky. Povidla podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem a náplň rozdělíme doprostřed čtverečků. Spojíme vždy protilehlé cípy těsta a vytvoříme šátečky.
  3. Šátečky rozložíme v mírném rozestupu na plech a doprostřed zapíchneme párátko, aby se cípy nerozpojily. Rozpustíme 200 g másla a šátečky potřeme polovinou másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.
  4. Po upečení potřeme ještě horké šátečky zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.
Autor:

Podobné recepty

Veganské rohlíčky

Zdravá alternativa rohlíčků, která chutná snad ještě lépe.

Barevné raw kuličky

Zdravá varianta oblíbeného kokosového cukroví.

Vánoční raw košíčky

Na Vánoce můžete mlsat i zdravě.

Bezlepkové důlkové koláčky

Křehké cukroví ideální pro ty, kdo mají bezlepkovou dietu.

Chlebíček s kandovaným ovocem

Pestrobarevná variace na klasický biskupský chlebíček vás nadchne.