Ingredience
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a asi 2 lžíce mouky a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme 125 g másla a necháme je zchladnout. Smícháme zbylou mouku, špetku soli, vlažné máslo a žloutky, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na asi 3 mm silný plát a rozkrájíme ho na čtverečky. Povidla podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem a náplň rozdělíme doprostřed čtverečků. Spojíme vždy protilehlé cípy těsta a vytvoříme šátečky.
- Šátečky rozložíme v mírném rozestupu na plech a doprostřed zapíchneme párátko, aby se cípy nerozpojily. Rozpustíme 200 g másla a šátečky potřeme polovinou másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.
- Po upečení potřeme ještě horké šátečky zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout. Před podáváním je posypeme moučkovým cukrem.