Ingredience
Postup
- Mouku prosejeme do mísy a do středu rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a malé množství vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
- Mléko, mák, cukr a máslo svaříme, necháme vychladnout. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 kousků. Každý kousek rozválíme na oválnou placičku a potřeme slabou vrstvou makové náplně.
- Rozkrájíme na proužky asi 1 cm silné a srolujeme do válečku. Váleček stočíme do věnečku a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Stejným způsobem připravíme všechny ostatní motánky. Necháme na teplém místě kynout 15 minut.
- Motánky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce. Před podáváním pocukrujeme.