Ingredience
Postup
- Droždí rozmícháme v polovině vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a mouky, na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem, přimícháme žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Částečně promícháme a nakonec přilijeme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Těsto zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout. Poté ho rozdělíme na 20 kousků, ze kterých vyválíme kuličky a rozložíme je na plechy, necháme v teple dalších 15-20 minut kynout.
- Nakynuté kuličky roztlačíme dnem skleničky a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Švestky i blumy očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na dílky, které přemístíme na koláčky.
- Drobenku připravíme smícháním másla s cukrem a moukou. Všechny připravené koláčky posypeme drobenkou a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.
- Tip: Skleničku nebo hrnek na vytlačení koláčku můžeme zabalit do utěrky a zlehka poprášit moukou.