Kvásek

Vyzkoušejte si doma připravit vlastní kvásek.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

1 PORCE +

Na 1 sklenici kvásku si připravíme:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1710 KCal

    78 %

    71 %

  • Energie

    7155 KJ

    78 %

    71 %

  • Sacharidy

    360,5 g

    410 %

    361 %

  • Vláknina

    45,0 g

    150 %

    150 %

  • Bílkoviny

    30,5 g

    48 %

    45 %

  • Tuky

    6,5 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    0,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Sklenici vyvaříme v horké vodě společně se lžící, kterou budeme používat pouze na kvásek. Sklenici pak zakryjeme fólií, do které uděláme dírky.
  2. Do sklenice dáme 100 g mouky a zalijeme ji vlažnou vodou. Promícháme, zakryjeme a necháme 24 hodin kynout. Poté promícháme, přidáme 100 g mouky a 100 ml vody.
  3. Promícháme a necháme 24 hodin kynout. Takto postupujeme 5 dní. Pak je kvásek připravený na pečení chleba nebo jiných kváskových výrobků.
  4. Při založení nového kvásku si část hotového kvásku odebereme a postupujeme stejným způsobem. Dobrý kvásek poznáme tak, že ve studené vodě vyplave na povrch.
Autor:

Podobné recepty

Špenátové vafle

Připravte si na svačinu do krabičky slané vafle.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Kopřivová nádivka

Nádivka na Velikonoce nesmí chybět.

Chléb obložený slaninou

Pokud rádi grilujete, tak musíte vyzkoušet i tento recept.

Obrácený koláč s rajčaty a cibulí

Nemusíte sladké? Upečte si koláč ze slaných surovin.