Doporučujeme

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem | foto: Profimedia.cz

Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

  • 3
Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu jinak. Za pomoci orientálního koření, se šťavnatým ovocem nebo osvěžující zeleninou.

Kuře s rajčaty a paprikou

Ingredience na 4 porce:

Kuře s rajčaty a paprikami
  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový plej
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 6 velkých masitých rajčat
  • 1 žlutá paprika
  • čerstvý tymián

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa osolíme a opepříme ze všech stran a na dvou lžících olivového oleje zprudka opečeme dozlatova. Dáme stranou.
  2. Cibuli a česnek oloupáme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme, nakrájíme na kostky a odstraníme zelené středy. Papriku omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky.
  3. V kastrůlku, který je vhodný i do trouby, rozpálíme trochu oleje a na něm osmahneme cibuli. Pak přidáme česnek, necháme rozvonět, zasypeme lístky tymiánu, rajčaty a paprikou. Promícháme a necháme asi pět minut probublávat.
  4. Pak k zelenině přidáme připravená kuřecí prsa, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Podáváme s dušenou rýží nebo třeba jen čerstvou bagetou.

Kuřecí karbanátky s osvěžujícím zeleninovým salátem

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
  • 600 g mletého kuřecího masa
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek dle chuti a dostupnosti
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 malá cuketa

Na salát:

  • 2-3 jarní cibulky
  • 8 cherry rajčátek
  • listový salát dle chuti
  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 200 g čerstvého sýra
  • 4 lžíce avokádového oleje
  • šťáva z 1/2 limetky
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Mleté maso v míse smícháme s nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Rukama uhněteme jednolitou hmotu a z té tvoříme kuličky, které napichujeme střídavě s na kolečka nakrájenou cuketou na kovové špízové jehly nebo namočené špejle.
  2. Pečeme v troubě nebo na grilu z obou stran dozlatova.
  3. Mezitím si připravíme salát. Natrháme salátové listy, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, slité a propláchnuté fazole a přepůlená cherry rajčátka. Těsně před podáváním pokapeme každou porci avokádovým olejem a citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a posypeme rozdrobeným čerstvým sýrem.
  4. Salát podáváme s karbanátkovými špízy, můžeme ke každé porci ještě přidat skrojek limety.

Kuřecí tajine s ovocem

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí tajine s ovocem
  • 1 menší kuře
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • kuřecí vývar
  • 1 zralé mango
  • 3 meruňky (mohou být i sušené)
  • 1 jablko
  • sůl a hrubě mletý pepř
  • čerstvý koriandr nebo petrželka k podávání

Pracovní postup:

  1. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Ze všech stran osolíme. V silnostěnné pánvi nebo nádobě na tajine rozehřejeme olej a opečeme na něm maso dozlatova. Dáme na stranu.
  2. Ve zbylém výpeku orestujeme oloupanou a nasekanou cibuli, po chvíli přidáme nakrájené stroužky česneku, nastrouhaný oloupaný zázvor a koření. Promícháme a necháme rozvonět. Pak přidáme rajský protlak a trochu vývaru, vložíme připravené maso, přikryjeme a dusíme asi 20 minut.
  3. Potom odklopíme, přidáme oloupané a nakrájené mango a jablko i na dílky pokrájené meruňky. Přikryjeme a ještě 10 minut dusíme.
  4. Podáváme posypané koriandrem nebo petrželkou a dochucené nahrubo mletým pepřem s kuskusem nebo rýží.

Tip: Do omáčky můžeme přidat také sušené švestky nebo rozinky.


  • Vybrali jsme pro Vás