Kuře pečené se zeleninou
Už se vám omrzelo klasické pečené kuře? Zkuste tuto variantu pro chladnější dny. Ocení ji nejen ti, kdo chtějí žít zdravěji a zařadit do svého jídelníčku více zeleniny..
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1187 KCal
54 %
49 %
-
Energie
4966 KJ
54 %
49 %
-
Sacharidy
11,4 g
13 %
11 %
-
Vláknina
18,0 g
60 %
60 %
-
Bílkoviny
75,3 g
119 %
111 %
-
Tuky
86,2 g
133 %
123 %
-
nasycené
31,0 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Kuře očistíme, nasolíme a opepříme. Vložíme ho do pekáčku (prsy dolů), přidáme k němu polovinu másla a podlijeme ho trochou vody. V troubě vyhřáté na 190 °C ho necháme péct. Průběžně kuře přeléváme výpekem, případně podléváme další tekutinou.
- Všechnu zeleninu očistíme. Cibule nakrájíme na měsíčky, kořenovou zeleninu na kostičky, cuketu podle velikosti na plátky nebo půlkolečka, řapíkatý celer na špalíčky. Brokolici rozebereme na drobné růžičky a spaříme vroucí vodou.
- Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme kořenovou zeleninu. Když trochu změkne, vmícháme cuketu, řapíkatý celer a brokolici. Vše osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem a necháme přelít varem. Pánev odstavíme.
- Asi po 40 minutách pečení otočíme kuře prsy nahoru a poklademe ho plátky slaniny. Přidáme k němu zeleninu a pekáček vrátíme do trouby.
- Kuře dopékáme asi 20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení vmícháme do zeleniny mascarpone a sekané bylinky.